21-01-2016 15:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld die antibioticaresistente bacteriën doelgerichter bestrijdt en mogelijke bijwerkingen voorkomen bij behandelingen tegen ziektes als kanker.

Onderzoekers van de University of Colorado Boulder hebben een methode ontwikkeld om bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica doelgerichter te bestrijden. Deze methode maakt gebruik van nanodeeltjes die 20.000 keer kleiner zijn dan een haar. Volgens de onderzoekers is het daardoor mogelijk om binnen de cellenstructuur een bacterie te bestrijden. 

Door de nanodeeltjes met licht te activeren, zijn ze volgens de onderzoekers effectiever bij het verwijderen van de ziekteverwekkers. Uit labonderzoek bleek dat de nanodeeltjes 92 procent van de antibioticaresistente bacteriën, zoals salmonella, E.coli, en ziekenhuisbacteriën effectief hebben verwijderd. Hoewel de onderzoekers vermoeden dat de bacteriën opnieuw resistentie kunnen ontwikkelen, is het mogelijk om de nanodeeltjes daarop aan te passen. Daardoor kunnen de nanodeeltjes de resistente bacterie alsnog bestrijden.

Geen bijwerkingen

Naast het verwijderen van de antibioticaresistente bacteriën, is deze methode volgens de onderzoekers ook geschikt om mogelijke bijwerkingen van behandelingen tegen ziektes als hiv en kanker te voorkomen.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat ook metalen nanodeeltjes, zoals goud en zilver, effectief zijn in het bestrijden van de antibioticaresistente bacteriën. Die methode beschadigde echter ook omringende cellen bij het verwijderen van de ziekteverwekkers.  

Germ Zapping Robot

Eerder hebben Amerikaanse ziekenhuizen robots ingezet om ziekenhuisruimtes zoals operatiekamers te desinfecteren. De Germ Zapping Robot van het Amerikaanse bedrijf Xenex Desinfection Services maakt gebruik van UV-licht om ziekenhuisbacteriën effectief uit te roeien. Een combinatie van traditionele schoonmaakmethodes en de robot leverde 90 procent minder bacteriën op. 

Bron: University of Colorado Boulder | Foto: NIAID Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)