22-01-2016 12:15 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers ontwikkelen een bloedtest die onderscheid maakt tussen een infectie door bacteriën en een infectie door virussen. Dit moet antibioticavoorschriften verbeteren.

De onderzoekers van het Duke Medicine universitair medisch centrum in de Amerikaanse stad Durham hebben een bloedtest ontwikkeld die aantoont of een luchtweginfectie door bacteriën of een virus is veroorzaakt. Zo willen de onderzoekers antibioticavoorschriften verbeteren en resistentie voor de geneesmiddelen bij patiënten voorkomen.

Artsen schrijven vaak antibiotica voor om een luchtweginfectie te behandelen. Deze zijn volgens de wetenschappers echter alleen effectief bij een luchtweginfectie die door bacteriën is veroorzaakt.

Diagnose

Volgens de onderzoekers heeft de test slechts een kleine hoeveelheid aan bloed nodig om resultaat op te leveren. Uit onderzoek blijkt dat de bloedtest 87 procent accuraat is, op basis van diagnoses bij 300 patiënten met luchtweginfecties door bacteriën en virussen. De test gaf ook aan wanneer de patiënt niet geïnfecteerd was. In tegenstelling tot bestaande testen is deze techniek volgens de onderzoekers nauwkeuriger bij het detecteren van micro-organismen zoals bacteriën. 

De bloedtest gebruikt patronen van genen die geactiveerd zijn bij aanwezigheid van zowel een infectie door bacteriën als een infectie door een virus. Bestaande bloedtesten om de patronen te onderzoeken, geven volgens de wetenschappers pas na 10 uur resultaat.

Binnen een uur resultaat

Met de eerste onderzoeksresultaten zeggen de wetenschappers een nieuwe bloedtest te ontwikkelen die binnen een uur moet aangeven of een infectie door bacteriën of een virus is veroorzaakt. Door gebruik te maken van bestaande apparatuur in klinische laboratoria moet de bloedtest grootschalig toepasbaar zijn. 

Bron: Duke Medicine | Foto: Michele M.F., Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)