26-01-2016 16:30 | Door: Fitria Jelyta

Het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) wil honderd Nederlandse zorgcentra van groene beplanting voorzien. Dit moet bijdragen aan de verbetering van ouderenzorg.

Met het project Grijs, Groen & Gelukkig gaat het IVN de komende jaren honderd zorgcentra in Nederland vergroenen om ouderen te laten ervaren welke positieve effecten de natuur op hen kan hebben. Zo introduceert het IVN drie nieuwe groene zorginterventies van het project bij woon- en zorgcentrum Pennemes in Zaandam.

Een van de zorginterventies is de Plantenwand, die volgens het IVN het binnenklimaat van gebouwen verbetert. Hiermee zouden bedrijven het ziekteverzuim van personeel kunnen verlagen en kosten kunnen besparen. Daarnaast stelt het IVN stelt de zogeheten hulpmiddelen beschikbaar waarmee bewoners volgens het IVN de natuur kunnen beleven zonder dat zij daarvoor naar buiten hoeven te gaan.

Het IVN heeft voor het initiatief een financiële bijdrage ontvangen de Nationale Postcode Loterij. De initiatiefnemers zijn gestart met de werving van andere zorgcentra die ook groene leefomgevingen willen realiseren voor hun bewoners.

Gezonde omgeving

Het instituut verwijst naar wetenschappelijke studies waaruit blijkt dat mensen die geregeld in aanraking komen met de natuur zich minder gestrest voelen, meer positieve gevoelens ervaren en minder bezoeken aan de huisarts brengen.

“Onze droom is dat natuurbeleving een vanzelfsprekend onderdeel wordt van de dagbesteding in de ouderenzorg”, zegt Jelle de Jong, algemeen directeur van het IVN. “Wij denken dat daarmee het welzijn van onze ouderen aanzienlijk kan worden vergroot, waardoor de zorgkosten zullen afnemen.”

Bekijk hier meer over het initiatief Grijs, Groen & Gelukkig van het IVN: 

Bron: IVN | Foto: Derek Σωκράτης Finch, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)