27-01-2016 19:06 | Door: Aveline Bies

Onderzoekers van de University of Washington hebben een microscoop ontwikkeld ter grootte van een pen. Medici kunnen deze gebruiken om effectiever onderscheid te maken tussen goede en kwaadaardige cellen.

De nieuwe microscoop, die in de hand moet worden gehouden, geeft medici de mogelijkheid om nauwkeuriger te bepalen welke cellen zij moeten verwijderen en welke gezond zijn. Dit voorkomt dat zij onnodig goede cellen verwijderen of dat ze de verkeerde cellen in het lichaam laten zitten. Zo blijven na een operatie van patiënten met een hersentumor vaak kankercellen in de hersenen achter, omdat artsen de operatie baseren op minder nauwkeurige foto's.

 

De microscoop is ontwikkeld door onderzoekers van de University of Washington in samenwerking met het Memorial Sloan Ketering Cancer Center, Standford University en het Barrow Neuroogical Insitute. Het apparaat bevat een innovatieve dual-axis confocal microscopy, waarmee details tot een halve milimeter onder de oppervlakte van weefsel zichtbaar worden. Door technologieën op een nieuwe manier te combineren, kan de microscoop direct hoogwaardige beelden leveren, zeggen de onderzoekers.

Zo wordt het weefsel met behulp van een optische straling, afkomstig micro-elektromagnetische spiegels, gescand. Het beeld dat hieruit voortkomt verschaft volgens de artsen voldoende details en is scherp genoeg om kankercellen te identificeren. Via deze beelden kunnen artsen veranderingen in weefsel zien en daardoor beter onderscheid maken tussen gezond en ongezond weefsel. 

Werkdrukvermindering

De onderzoekers denken dat de nieuwe microscoop ook de efficiëntie verbetert. Volgens hen sturen medici verdacht weefsel vaak op naar het lab om te laten onderzoeken of het kwaadaardig is. In veel gevallen blijkt dit weefsel echter gezond te zijn. Doordat de nieuwe methode nauwkeuriger werkt, kan die de werkdruk van het lab verminderen.

 

Bron: University of Washington | Foto: Dennis Wise, via University of Washington (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)