29-01-2016 12:11 | Door: Fitria Jelyta

Israëlische wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld om zenuwschade bij diabetes te diagnosticeren. Het systeem bestaat uit een smartphone-app en sokken die de druk op de voeten meten.

Binnen het programma BioDesign: Medical Innovation van de Hebrew University of Jerusalem hebben wetenschappers een methode ontwikkeld waarmee ze de druk op de voeten van diabetespatiënten kunnen meten. Dit moet artsen in staat stellen diabetische neuropathie vroegtijdig te diagnosticeren en de kans op amputatie door deze zenuwschade verkleinen.

De SenseGo bestaat uit sokken en een smartphone-app. De wasbare sokken beschikken over microsensoren die druk op de voeten kunnen meten. Het systeem geeft elektrische signalen aan de smartphone-app, wanneer patiënten hun voeten belasten door bijvoorbeeld het dragen van slecht passende schoenen.

Amputatie voorkomen

Volgens het spin-offbedrijf zijn zweren op de voeten als gevolg van diabetische neuropathie op dit moment alleen te diagnosticeren bij aanwezigheid van de zenuwschade. Met de SenseGo wordt het volgens de ontwikkelaars mogelijk om zorgkosten te besparen door de aandoening vroegtijdig te diagnosticeren en te behandelen. 

Bekijk hieronder hoe de SenseGo werkt:

Bron: Hebrew University of Jerusalem | Foto: Hoofdafbeelding: andy_5322, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Hebrew University of Jerusalem (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)