30-01-2016 10:01 | Door: Fitria Jelyta

Een fabrikant van botimplantaten uit Singapore heeft een 3D-geprint biologisch afbreekbaar implantaat ontwikkeld dat botbreuken effectiever herstelt. Dit kan mogelijk zorgkosten verminderen.

Dat schrijft 3dprint. De 3D-geprinte implantaten van het bedrijf Osteopore zijn ontwikkeld voor toepassingen in de neurochirurgie, orthopedische chirurgie en reconstructieve chirurgie. De implantaten bestaan uit synthetisch weefsel dat het herstel van hevige botbreuken stimuleert.

In tegenstelling tot plastic of titanium implantaten, laat het 3D-geprinte implantaat ook de groei van weefsels toe. Afhankelijk van de botbreuk breekt het lichaam het implantaat automatisch af binnen een periode van zes tot achttien maanden. Hierdoor brengen de biologisch afbreekbare implantaten geen bijwerkingen met zich mee.

Osteopore maakt de 3D-geprinte implantaten op basis van de botstructuur van de patiënt om de botbreuk effectief te kunnen herstellen. De fabrikant spreekt over een duurzaam alternatief voor bestaande implantaten die het herstel van botbreuken stimuleren. 

Bron: 3dprint, Osteopore | Foto: derek rose, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)