04-02-2016 07:15 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben een navigatiesysteem in de vorm van een wearable ontwikkeld met een energiezuinige processor en een 3D-camera. Het apparaat moet visueel gehandicapten assisteren.

Wetenschappers van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben bij de ontwikkeling van het navigatiesysteem een energiezuinige chip, een 3D-camera en een draagbaar apparaat dat brailletekens kan genereren met elkaar gecombineerd. Het concept moet blinden en slechtzienden helpen door in hun directe omgeving te navigeren.

In het prototype beschikt het blindengeleidesysteem over een 3D-camera van Texas Instruments. Deze kan diepte bepalen en zo hindernissen in kaart brengen. Een speciaal algoritme vertaalt de actuele data die de 3D-camera waarneemt naar navigatie-instructies. De instructies zijn door een visueel gehandicapte uit te lezen via een mechanische braille-interface.

De onderzoekers hebben een bestaand systeem aanzienlijk verbeterd door gebruik te maken van een zeer energiezuinige processor. Volgens de wetenschappers gebruikt de chip slechts één duizendste deel van de energie die er nodig is om een traditionele desktopprocessor te laten werken. Hierdoor is het systeem langdurig te gebruiken.

Verrekijker

“We wilden een draagbaar navigatiesysteem maken en beseften dat het dan essentieel is om een zeer kleine chip te ontwikkelen die energie bespaart en tegelijkertijd voldoende berekeningen kan maken om de navigatie te laten werken”, zegt Dongsuk Jeon, een van de wetenschappers bij het team van MIT.

De wearable is volgens de wetenschappers net zo groot als een verrekijker. Hiermee kan de gebruiker het systeem gemakkelijk om de nek dragen. De wetenschappers zeggen het gebruiksvriendelijke systeem nog kleiner te kunnen maken. 

Eerder heeft Microsoft in het project Cities Unlocked een koptelefoon ontwikkeld om blinden en slechtzienden in drukke steden via 3D-audio de weg te wijzen. Dit systeem werkt via een aansluiting op een smartphone en een bluetooth afstandsbediening. Hiermee zegt het bedrijf visueel gehandicapten een grotere onafhankelijkheid te bieden. 

Bron: Massachusetts Institute of Technology (MIT) | Foto: MIT, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)