08-02-2016 07:35 | Door: Fitria Jelyta

Japanse wetenschappers hebben een apparaat ontwikkeld dat de bloedsuikerspiegel van diabetespatiënten meet zonder dat een bloedmonster nodig is.

Wetenschappers van de Tohoku University Graduate School of Biomedical Engineering hebben een non-invasieve bloedsuikermeter ontwikkeld, die gebruikmaakt van infraroodstraling.

Met de nieuwe methode zeggen de onderzoekers een goedkoop en gemakkelijk te gebruiken alternatief te hebben voor de conventionele bloedprikmethode. Volgens de wetenschappers is het concept al op korte termijn grootschalig toepasbaar in klinische praktijken.

De nieuwe bloedsuikermeter bestaat uit een klein prisma aan het einde van flexibele optische vezels. Dit systeem maakt het mogelijk om via de lippen een meting van de bloedsuikerspiegel te maken.

Traditionele bloedsuikermeters

Met traditionele bloedsuikermeters prikken diabetespatiënten in een vingertop om de bloedsuiker direct in het bloed te meten.

Dat de glucose in het bloed te meten is uit de absorptie van infraroodlicht was al bekend. Nu is het concept zo verfijnd dat het de traditionele test kan vervangen.

Het systeem beschijnt het slijmvlies aan de binnenkant van de lip met infrarood. In tegenstelling tot de huid, absorberen de lippen volgens de onderzoekers meer infrarode straling. Zo is een nauwkeurige meting van de bloedsuikerspiegel te maken.

Bron: Tohoku University | Foto: Alisha Vargas, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)