09-02-2016 07:25 | Door: Aveline Bies

Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om een wondinfectie binnen een minuut te detecteren. Dit kan mogelijk zorgkosten verminderen en antibioticaresistentie bij patiënten voorkomen.

De nieuwe methode van de wetenschappers aan de George Washington University identificeert moleculen die door de bacterie Pseudomonas worden aangemaakt. Deze bacterie infecteert over het algemeen chronische wonden. Dit zijn wonden die langer dan acht tot twaalf weken blijven bestaan en waarbij geen of weinig verbetering zichtbaar is.

Volgens de onderzoekers moet de test in de toekomst artsen helpen bij het zo specifiek en vroegtijdig mogelijk indienen van antibiotica, waardoor zorgkosten naar beneden gaan, minder medicijnen nodig zijn en genezingsresultaten verbeteren. De traditionele methode om wondinfecties te identificeren neemt 24 uur in beslag, dat stellen de wetenschappers.

Goedkope sensor

De nieuwe test maakt gebruik van een goedkope elektromechanische sensor die de Pseudomonas-bacterie binnen een minuut identificeert. In het onderzoek hebben de wetenschappers de aanwezigheid van de bacterie in 71 procent van de gevallen en de afwezigheid van de bacterie in 57 procent van de gevallen correct geïdentificeerd. Na verder onderzoek en verbeterde resultaten moet de test gereed zijn voor de toepassing in ziekenhuizen.

“Het detecteren van Pseudomonas en andere organismen die mogelijk een infectie tijdens een ziekenhuisbezoek veroorzaken, kan de mogelijkheid vergroten om de zorg van patiënten te verbeteren”, zegt Dr. Victoria Shanmugam van de George Washington University.

Bloedtest

Eerder hebben onderzoekers van het Duke Medicine universitair medisch centrum in de Amerikaanse stad Durham een bloedtest ontwikkeld die aantoont of een luchtweginfectie door bacteriën of door een virus is veroorzaakt. Zo willen de onderzoekers antibioticavoorschriften verbeteren en resistentie voor de geneesmiddelen bij patiënten voorkomen. 

Bron: Medicalxpress | Foto: Kathleen Tyler Conklin, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)