10-02-2016 09:20 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben een manier gevonden om met een suikerspinmachine bloedvaten te ontwikkelen. Dit moet leiden tot de ontwikkeling van kunstmatige organen.

De wetenschappers van de Vanderbilt University hebben in hun onderzoek gebruikgemaakt van een suikerspinmachine om haarvaten te produceren. Dat zijn bloedvaten die net zo dun zijn als een haar. Deze haarvaten leveren zuurstof en voedingsstoffen aan bloedcellen en vervoeren verontreiniging uit het bloed weg.

Door gebruik te maken van de suikerspinmachine, zijn de wetenschapers erin geslaagd een driedimensionaal kunstmatig haarvat te produceren dat bloedcellen voor langer dan een week in leven houdt. Met deze methode willen de onderzoekers uiteindelijk de ontwikkeling van volledig kunstmatige organen, zoals de lever, nieren en botten, mogelijk maken.

Volgens de ontwikkelaars is de nieuwe methode een aanzienlijke verbetering ten opzichte van traditionele methodes om kunstmatige haarvaten te produceren. In tegenstelling tot de techniek met de suikerspinmachine zijn huidige technieken niet geschikt om netwerken van haarvaten te maken die complex genoeg zijn om uiteindelijk kunstmatige organen te ontwikkelen, zo stellen de wetenschappers.

Gereedschapskist

“Ons doel is om een basis ‘gereedschapskist’ te ontwikkelen, waarmee andere onderzoekers deze eenvoudige en goedkope aanpak kunnen gebruiken om kunstmatige bloedvaten te produceren die nodig zijn om kunstmatige levers, nieren, botten en andere organen te creëren,” zegt Leon Bellan, assistent professor bij Vanderbilt University.

In een vervolgonderzoek ontwikkelen de wetenschappers de methode verder om de bloedvatnetwerken ook te kunnen toepassen in verschillende lichaamsweefsels en met verschillende typen bloedcellen. 

Bekijk hieronder hoe de suikerspinmethode voor de productie van kunstmatige haarvaten werkt:

Bron: Vanderbilt University | Foto: Thomas Tivoli, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)