12-02-2016 07:35 | Door: Fitria Jelyta

Britse wetenschappers hebben elektronische neus ontwikkeld die blaas- en prostaatkanker kan opsporen. De patiëntvriendelijke methode moet leiden tot verbeterde behandelingen tegen de ziekte.

Wetenschappers van de University of Liverpool en de University of the West of England (UWE Bristol) hebben een patiëntvriendelijke methode ontwikkeld die blaas- en prostaatkanker in urinemonsters opspoort door gebruik te maken van een elektronische neus. Dit moet volgens de wetenschappers leiden tot een vroegtijdige diagnose van de ziekte, waardoor de behandeling wordt verbeterd en de kans op genezing stijgt.

De nieuwe diagnosetechniek bestaat uit het zogeheten Odoreader-sensorsysteem dat gasstoffen van het urinemonster van elkaar scheidt en vervolgens in een algoritme verwerkt om vast te stellen of de patiënt te maken heeft met blaas- of prostaatkanker. Uit de eerste testresultaten blijkt dat de diagnosetechniek de aanwezigheid van blaas- en prostaatkanker bij 155 mannelijke patiënten kon vaststellen.

Snel resultaat

“Er is een dringende noodzaak om deze vormen van kanker in een vroeg stadium vast te stellen, waardoor ze beter behandelbaar zijn”, zegt Professor Chris Probert van de University of Liverpool. “Na een vervolgonderzoek willen wij de techniek in een gebruiksvriendelijk format opstellen.”

Met behulp van verschillende partners zegt de onderzoeker de snelle en goedkope diagnosetechniek in onder meer ziekenhuizen en klinieken beschikbaar te maken.

Volgens de wetenschapper bestaat er op dit moment nog geen techniek die nauwkeurige diagnoses maakt van prostaatkanker. Vaak leiden traditionele diagnosetechnieken tot onnodige biopsies en kunnen de technieken infecties veroorzaken, stelt Probert. 

Bron: University of Liverpool | Foto: Steven Depolo, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)