15-02-2016 10:16 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse wetenschappers willen een draagbaar scanapparaat maken om doorbloedingsproblemen in de voeten van diabetespatiënten op te sporen. Zo hopen ze tijdige behandelingen mogelijk te maken.

Wetenschappers van het Mira Instituut voor Biomedische Technologie en Technische geneeskunde de Universiteit Twente (UT) ontwikkelen samen met bedrijven en ziekenhuizen een apparaat dat doorbloedingsproblemen in de voeten van diabetespatiënten moet opsporen. Dit maakt het volgens hen mogelijk om de aandoening vroegtijdig te behandelen.

De UT-wetenschappers hebben op basis van twee lasertechnieken een speciale camera ontwikkeld die een filmpje kan maken van de doorbloeding van de weefsels in lichaamsdelen. Naast het opsporen van de diabetische voet is de techniek ook geschikt om bijvoorbeeld de diepte van een tweedegraads brandwond en de huidziekte psoriasis vast te stellen.

Gebruiksvriendelijk apparaat

Bij het analyseren van een diabetische voet is het belangrijk om problemen met de bloedcirculatie vroeg op te sporen om maatregelen te nemen en de aard van de infectie vast te stellen, stellen de onderzoekers.

Traditionele methodes om de diabetische voet te diagnosticeren zijn volgens de wetenschappers niet gebruiksvriendelijk, vrij zwaar en weinig flexibel. Hierdoor zeggen de onderzoekers een compact apparaat te ontwikkelen dat het voor zorgmedewerkers eenvoudiger maakt om weefsel te belichten en reflecties van de ledematen te meten.

€ 750.000

De UT-onderzoekers werken samen met de Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) voor de toepassing van de lasertechniek voor de diabetische voet. Voor metingen van brandwonden werken de wetenschappers samen met de Nederlandse brandwondencentra, zoals het Martiniziekenhuis in Groningen. De metingen van psoriasis worden mogelijk gemaakt door een samenwerking met het Radboud UMC in Nijmegen.

Het onderzoeksproject krijgt een investering van € 750.000 vanuit het Open Technologie Programma van de technologiestichting STW. 

Bron: Universiteit Twente | Foto: Thomas Abbs, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)