17-02-2016 07:40 | Door: Fitria Jelyta

Patiënten met een geamputeerde arm moeten met een hersengestuurde prothese de kunstmatige vingers afzonderlijk kunnen bewegen. Dit geeft patiënten meer zelfstandigheid.

De Amerikaanse wetenschappers van de Johns Hopkins University School of Medicine hebben een prothesearm ontwikkeld die met hersensignalen te sturen is. De techniek is getest op een epilepsiepatiënt, die niet geamputeerd was. Daaruit bleek dat de patiënt de vingers van de prothesearm afzonderlijk kan laten bewegen via hersensignalen.

Hiervoor hebben de onderzoekers gegevens over de hersenactiviteit verzameld door gebruik te maken van 128 elektrodesensoren. Met een computerprogramma kregen de wetenschappers inzicht in de gedeeltes van de hersenen die actief waren bij een beweging van de armen en vingers van de patiënt.

De onderzoekers hebben de robotarm zo geprogrammeerd dat de kunstmatige vingers afzonderlijk bewegen op basis van de hersengedeeltes die actief zijn bij een beweging van echte vingers. Vervolgens is de prothesearm door middel van elektroden gekoppeld aan de patiënt, die de prothese via de hersenen aanstuurt.

Primeur

“Dit is de eerste keer dat een persoon automatisch en zonder uitgebreide oefeningen afzonderlijke vingerbewegingen kan maken met een hersengestuurde prothesearm”, zegt Dr. Nathan Crone van de Johns Hopkins University School of Medicine. “Deze technologie gaat verder dan bestaande protheses, waarin kunstmatige vingers enkel als geheel, maar niet afzonderlijk kunnen bewegen.”

Volgens de wetenschappers duurt het echter nog een aantal jaren voordat de technologie toepasbaar is op patiënten met geamputeerde ledematen.

Voelen met robothand

In een ander project hebben de wetenschappers van de Johns Hopkins University een robothand ontwikkeld die patiënten met geamputeerde ledematen en verlamming weer laat voelen bij aanraking. Met de robothand kon de patiënt geblinddoekt met bijna 100 procent zekerheid aangeven welke vinger werd aangeraakt. 

Bekijk hieronder hoe de hersengestuurde prothesearm vingers afzonderlijk laat bewegen. 

Bron: Johns Hopkins University School of Medicine | Foto: David pacey, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)