18-02-2016 07:05 | Door: Fitria Jelyta

Een implanteerbare kunstnier met microchiptechnologie en levende cellen moet dialyses bij nierziekte overbodig maken en zo de levenskwaliteit van de patiënten verbeteren.

Amerikaanse wetenschappers van de Vanderbilt University hebben een implanteerbare kunstnier ontwikkeld uit siliconen microchipfilters en levende niercellen. De onderzoekers willen de kunstnier net zo groot maken als een colablikje. Het hart van de patiënt moet de kunstnier bedienen.

Voor dit project hebben de wetenschappers eerder een geldbedrag van € 6 mln ontvangen van het Amerikaanse National Institutes of Health. “We ontwikkelen een bio-hybride apparaat dat de functies van echte nieren nabootst en voldoende verontreiniging, zout en water uit het lichaam verwijdert om dialyses te voorkomen”, zegt Dr. William H. Fissell IV van de Vanderbilt University.

Volgens de wetenschappers wordt het apparaat buiten het bereik van de immuunrespons in het lichaam geïmplanteerd, waardoor het lichaam de kunstnier niet afweert. De wetenschappers willen de filterfunctie van het implantaat echter nog verbeteren om bloedstolling te voorkomen. Naar verwachting wordt de implanteerbare kunstnier in 2017 op patiënten getest.

Bloed filteren

Patiënten die op een niertransplantatie wachten, maken gebruik van een kunstnier, ofwel dialyse, om in leven te blijven. Hierbij filtert een machine, aangesloten op een bloedvat, het bloed van de patiënt. Bij een andere dialysemethode worden afvalstoffen uit het bloed gefilterd door middel van een katheter in de buik.

Nierziektepatiënten zijn volgens de onderzoekers vaak afhankelijk van de dialysebehandelingen, waarvoor zij regelmatig naar het ziekenhuis moeten. Verder heeft de behandeling heftige bijwerkingen, zoals vermoeidheid en een vergroot risico op hart- en vaatziekten. Deze gevolgen zijn afhankelijk van de leeftijd en conditie van de patiënt. 

Bekijk hieronder hoe de implanteerbare kunstnier werkt:

Bron: Vanderbilt University | Foto: Hoofdafbeelding: Tareq Salahuddin, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Vanderbilt University (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)