18-02-2016 18:20 | Door: Fitria Jelyta

Het Deventer Ziekenhuis (DZ) gebruikt een slim scanapparaat dat aan het bed van patiënten controleert of ze de juiste medicatie krijgen toegediend. Hiermee streeft het ziekenhuis naar foutloze medicatietoediening.

De MedEye van de Nederlands-IJslandse medische start-up Mint Solutions is een apparaat dat tabletten en capsules scant op basis van kleur, grootte, inscripties, structuur en breukstreep. Het apparaat controleert de geneesmiddelen extra aan het bed van de patiënt, waardoor de kans op een onjuiste medicatietoediening afneemt. 

Het MedEye-systeem bestaat uit een 3D-scanner en software. Om de medicijnen te controleren, haalt de verpleegkundige voorgeschreven medicatie uit de verpakking en stopt die in de vervangbare lade van het scanapparaat.

Vervolgens vergelijkt de MedEye de tabletten met de gegevens uit het elektronische voorschrijfsysteem. Verpleegkundigen krijgen een signaal wanneer ze de medicijnen veilig aan de patiënt kunnen toedienen.

Keten medicijnverstrekking sluiten

“Het toedienen van medicijnen blijft mensenwerk”, zegt ziekenhuisapotheker Peter Wierenga van het DZ. “Verpleegkundigen blijven zelf uiteraard de medicijnen controleren, maar de MedEye is een extra slot op de deur. Mens én machine sluiten nu samen de keten van een juiste medicijnverstrekking.”

Het DZ introduceert het slimme scanapparaat voor het eerst kliniekbreed. Eerder heeft het ziekenhuis een elektronisch voorschrijfsysteem ingevoerd dat jaarlijks 250.000 medicatievoorschriften digitaal verwerkt. Dit draagt volgens het DZ bij aan het voorkomen van fouten bij de distributie van medicijnen.

Volgens het DZ kan de MedEye de kosten van de zorg reduceren. Het ziekenhuis verwacht dat de toepassing binnenkort ook medicijnen kan scannen die mensen thuis van de apotheek ontvangen.

Bekijk hieronder hoe het MedEye-apparaat werkt: 

Bron: Deventer Ziekenhuis | Foto: Steven Depolo, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)