19-02-2016 07:05 | Door: Fitria Jelyta

Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Micreos heeft € 12 mln ontvangen om Staphefekt verder te ontwikkelen. Dit bacteriebestrijdende enzym behandelt chronische huidaandoeningen en voorkomt daarbij antibioticaresistentie.

Met Staphefekt heeft Micreos een oplossing gevonden om de veelvoorkomende Staphylococcus aureus-bacterie te doden. Volgens Micreos is Staphefekt ’s werelds eerste bacteriebestrijdende enzym dat geschikt is voor menselijk gebruik. Het enzym kan zelfs antibioticaresistente bacteriestammen, zoals de ziekenhuisbacterie MRSA, effectief verwijderen, stelt het bedrijf.

In tegenstelling tot antibiotica, doodt Staphefekt enkel de schadelijke bacteriën en laat het enzym de goede bacteriën intact. Daarnaast voorkomt het enzym antibioticaresistentie. Volgens Micreos is het middel daardoor een duurzaam alternatief voor het behandelen van chronische huidaandoeningen.

Micreos zegt het geldbedrag van € 12 mln te gebruiken voor de wereldwijde ontwikkeling van Staphefekt als farmaceutisch product.

Ontstekingsverschijnselen tegengaan

Staphefekt kwam in 2013 voor het eerst op de markt als een actief bestanddeel in het huidproduct Gladskin van Micreos. De Gladskin-gels en -crèmes verwijderen de bacteriën die huidontstekingen kunnen veroorzaken of verergeren bij huidaandoeningen, zoals acne, eczeem, rosacea en huidirritatie.

De Gladskin-producten van Micreos zijn getest door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hieruit blijkt dat Gladskin de Staphylococcus aureus-bacterie effectief verwijdert bij dagelijks gebruik. Dit leidt tot een vermindering van de ontstekingsverschijnselen die voorkomen bij eczeem, zoals jeuk, roodheid, en schilferen.

Bestrijding antibioticaresistentie

Tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos hebben ruim tachtig farmaceutische bedrijven een verklaring ondertekend om samen met overheden en het bedrijfsleven antibioticaresistente infecties tegen te gaan. In de verklaring zetten de initiatiefnemers uiteen hoe overheden en het bedrijfsleven moeten samenwerken om te investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten die antibioticaresistentie bestrijden. 

Bron: Micreos | Foto: VeeDunn, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)