15-02-2016 17:45 | Door: Dimitri Reijerman

De ASN Bank stelt in een kritisch rapport over de farmaceutische sector dat vijftien grote medicijnfabrikanten de consument onvoldoende beschermen.

Voor het rapport, dat in op opdracht van de ASN Bank is opgesteld door onderzoeksbureau Sustainalytics, zijn de grootste farmaceutische bedrijven wereldwijd onderzocht. Daarbij is gekeken naar de duurzaamheidsprestaties van deze ondernemingen.

Sustainalytics somt een aantal tekortkomingen op die bij interne kwaliteitsprocedures optreden met betrekking tot medicijnen die op de markt komen of al verkrijgbaar zijn. Zo zijn de onderzochte bedrijven onvoldoende transparant over de resultaten van klinisch onderzoek bij de ontwikkeling van medicijnen. Ook is de externe controle op de productie onvoldoende door een gebrek aan richtlijnen.

Een ander pijnpunt is dat farmaceutische bedrijven geen procedures klaar hebben liggen om schandalen vanwege onverantwoorde marketing te voorkomen. Verder laten zij kansen onbenut om problemen met medicijnen na verkoop te signaleren en te verhelpen, en het integriteitsmanagement bij het beloningsbeleid laat soms te wensen over, bijvoorbeeld omdat duurzaamheid niet wordt meegewogen.

De ASN Bank zegt dat zij willen dat farmaceutische bedrijven zich meer richten op patiënten. De bank wil daarover met de sector in gesprek. “Ze moeten eerlijk zijn over misstanden en hun uiterste best doen om deze te voorkomen,” zegt Hansje van der Zwaan, mensenrechtenspecialist bij de duurzame bank. De ASN Bank stelt daarom farmaceutische bedrijven tijdens aandeelhoudersvergaderingen vragen over veiligheid voor consumenten.

Bron: ASN Bank | Foto: public domain