09-05-2013 18:07 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederland gaat China helpen met maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

Het Aziatische land krijgt de komende maanden hulp van Nederland met het opstellen van richtlijnen voor bedrijven, sprak minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) af met haar Chinese collega Gao Hucheng. Hoeveel geld die hulp gaat kosten, moet nog worden bepaald. Ook moet nog worden besloten waar de hulp precies uit gaat bestaan.

"Ik maak me zorgen over de arbeidsrechten in China'', liet Ploumen weten. Ze vindt dat het land daarom een voorbeeldfunctie moet hebben, omdat veel Chinese staatsbedrijven ook in het buitenland actief zijn, inclusief Nederland. "De verantwoordelijkheid gaat dus verder dan alleen de omstandigheden binnen China.''

Ploumen sprak ook met een Chinese activist op het gebied van arbeidsrechten. Die benadrukte dat vooral migrantarbeiders het slecht hebben in het land. Ze werken vaak zonder contract en maken dus geen aanspraak op sociale voorzieningen. Bovendien krijgen ze soms niet betaald en kunnen dat ook niet afdwingen met een voor hun te dure rechtsgang.

Bron: ANP

Foto: Robert Scoble via Flickr.com