24-02-2016 18:45 | Door: Fitria Jelyta

Een nieuwe sensor maakt bloedtesten zonder naalden mogelijk. Dit systeem geeft het ammoniakgehalte in het bloed aan via de adem. Ammoniak in het bloed is een indicator voor lever- en nierbeschadigingen. 

De wetenschappers van de University of the West of England (UWE) hebben een apparaat ontwikkeld dat het ammoniakgehalte in het bloed aangeeft, door de adem van patiënten te bestuderen. Hiermee zeggen de onderzoekers een alternatief te hebben voor pijnlijke bloedtesten met naalden.

Het AmBeR-systeem is mogelijk dankzij technologie die gebruikmaakt van nano-materialen. De sensor bevat de polymeersoort polyaniline, die volgens de wetenschappers de aanwezigheid van ammoniak aantoont. Dit materiaal is verwerkt tot nano-deeltjes die zeer gevoelig zijn. Vervolgens zijn de nano-deeltjes in dunne lagen geprint en in het apparaat verwerkt om het afbraakproduct van eiwitten in het bloed te detecteren via de adem.

“Dit apparaat maakt het mogelijk voor clinici om de bloedtesten vaker uit te voeren, op elk gewenste locatie”, zegt Professor Killard van de UWE Bristol. “De test is dagelijks uit te voeren en het is zelfs mogelijk om bij mensen thuis het ammoniakgehalte in het bloed te meten.” De wetenschapper zegt dat de test het meest lijkt op de wegwerpstrips die diabetespatiënten gebruiken om de bloedsuikerspiegel te meten aan de hand van een bloedprik.

Spin-off bedrijf

Om het nieuwe bloedtestapparaat op de markt te brengen, hebben de wetenschappers het spin-off bedrijf BreathDX opgericht. Het AmBeR-systeem wordt door dit bedrijf geproduceerd en zal in mei van dit jaar klinische testen ondergaan. De wetenschappers zeggen het apparaat vooral te kunnen toepassen bij patiënten met chronische ziektes. Een verhoogd ammoniakgehalte in het bloed kan spierzwakte, vermoeidheid of een van de symptomen van lever- en nierbeschadiging en falen aanduiden.

Het compacte apparaat is niet groter dan een schoenendoos en is volgens de onderzoekers gebruiksvriendelijker en goedkoper dan bestaande apparatuur. Daarnaast stellen de wetenschappers dat traditionele methodes om ammoniak in het bloed te meten niet nauwkeurig en niet effectief zijn, in tegenstelling tot de AmBeR. 

Bron: University of the West of England | Foto: Hoofdafbeelding: Philip Jeffrey, Creative Commons, In tekst-afbeelding: University of the West of England (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)