26-02-2016 09:03 | Door: Fitria Jelyta

De Eindhovense spin-off Microsure ontwikkelt operatierobots. Deze robots zijn volgens het bedrijf geschikt voor hersteloperaties die met mensenhanden nauwelijks of niet mogelijk zijn.

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum (UMC+) heeft samen met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) de spin-off Microsure opgericht. In januari van dit jaar ontving Microsure een lening van € 250.000 van technologiestichting STW voor de start van de onderneming. Microsure maakt operatierobots die chirurgische ingrepen met uiterste precisie kunnen uitvoeren.

Deze operatierobots zijn vooral geschikt voor reconstructieve chirurgie. Daarbij haalt de robot weefsel uit een bepaald lichaamsdeel weg om vervolgens een ander lichaamsdeel met het weefsel te herstellen.

Operaties waarbij chirurgen bloedvaten en zenuwbanen moeten hechten aan nieuw weefsel zijn zo precies dat slechts een klein deel van de chirurgen deze ingrepen kan uitvoeren. Dit komt omdat de hand van de chirurg beperkt is in precisie van bewegen, stelt Microsure.

Complexe ingrepen

Volgens het bedrijf maakt de robot chirurgische ingrepen nauwkeuriger en gemakkelijker. De operatierobot wordt door de chirurg aangestuurd via twee joysticks. Vervolgens voert de robot de handbewegingen van de chirurg ‘verkleind’ uit. Hierdoor is de robot volgens de spin-off tot vijf keer nauwkeuriger. Daarnaast filtert de robot alle trillingen van mensenhanden, wat bijdraagt aan de precisie.

“Doordat de precisie van de chirurg zo ondersteund wordt, kunnen er mogelijk zelfs operaties gedaan worden die tot nu toe nog niet mogelijk waren”, zegt Raimondo Cau, chief technology officer van het bedrijf. 

Lymfoedeem

De spin-off richt zich in eerste instantie op het aanpakken van lymfoedeem bij onder meer borstkankerpatiënten. Hierbij leidt een opeenhoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel tot zwelling en beperkingen in beweging. Daarnaast moet de operatierobot ingrepen op het gebied van urologie, vaatchirurgie, plastische chirurgie en neurologie mogelijk maken.

Microsure zegt dat Maastricht UMC+ het eerste exemplaar van de operatierobot binnen twee jaar in gebruik neemt. Het medisch centrum gaat dan stapsgewijs aantonen dat het apparaat geschikt is voor ingrepen bij mensen.

Bron: TU/e | Foto: Hoofdafbeelding: Phalinn Ooi, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Bart van Overbeeke via TU/e (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)