26-02-2016 15:30 | Door: Fitria Jelyta

Philips meldt dat zijn totale omzet van € 13 mrd voor 54 procent afkomstig is uit de verkoop van 'groene producten'. In 2015 investeerde het bedrijf € 495 mln in duurzame producten voor onder meer de zorg en verlichting.

De omzetstijging in duurzame producten is volgens Philips mede te danken aan de ontwikkeling van de zogeheten CryoCompressor. Deze MRI-scanner is tot 40 procent energiezuiniger in gebruik, stelt het bedrijf.

De technologiegigant streeft verder naar innovatie in de zorg met onder meer een draagbare bloedtest die hersenschudding detecteert en een smartphone-app die de zorg van diabetespatiënten verbetert.

Om deze ontwikkelingen te stimuleren, opende Philips in 2015 het eerste co-creatiecentrum voor digitale zorginnovaties. Hiermee zegt het bedrijf meer zorgorganisaties te willen ondersteunen bij het verbeteren van het zorgaanbod voor patiënten. Met het centrum op de High Tech Campus in Eindhoven optimaliseert Philips naar eigen zeggen zorg-op-afstand voor patiënten met chronische ziektes.

Duurzame verlichting

Daarnaast heeft het bedrijf vooruitgang geboekt in zijn verlichtingssector. Zo is de verlichting van de Amerikaanse stad Los Angeles bediend door een managementsysteem van Philips.

Hiervoor heeft het stadsbestuur van Los Angeles 140.000 straatlantaarns vervangen door energiezuinige LED-verlichting die via het draadloze CityTouch-netwerk op afstand worden bediend. Volgens Philips is dit project ’s werelds grootste upgrade naar energiezuinige verlichting.

In samenwerking met de Zweedse telecommunicatiegigant Ericsson heeft Philips daarnaast de zogeheten SmartPole-technologie toegepast. Deze smart city-technologie maakt het mogelijk om energiezuinige LED-straatverlichting te combineren met draadloze 4G/LTE-dataverbinding voor mobiele communicatie. Dit moet leiden tot een snelle en verbeterde dataverbinding met 4G voor smartphonegebruikers in Los Angeles. 

CO2-neutraal

In het jaarrapport meldt Philips verder dat de CO2-voetafdruk in 2015 met 7 procent is verminderd ten opzichte van 2014. Daarnaast wist de organisatie 83 procent van zijn materialen te recyclen die anders op de stortplaats zouden belanden. In 2014 recyclede Philips 80 procent van zijn afvalmaterialen.

Philips heeft tijdens de COP21 in Parijs de ambitie uitgesproken om in 2020 CO2-neutraal te opereren. In de afgelopen acht jaar drong het bedrijf zijn CO2-uitstoot al met 40 procent terug. Met energiebesparing in de eigen productie, het transport van goederen en met efficiënter vervoer van medewerkers zegt Philips in de komende vijf jaar de stap naar een CO2-neutrale onderneming te maken. 

Bron: Philips | Foto: Philips (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)