29-02-2016 10:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Amerikaanse onderzoekers hebben huidcellen kunnen veranderen in stamcellen die kanker opsporen en verwijderen. Dit maakt het mogelijk om hersenkanker effectiever te bestrijden.

De onderzoekers van de University of North Carolina (UNC) hebben een techniek ontwikkeld waarmee ze tumoren in het zenuwstelsel kunnen bestrijden door gebruik te maken van stamcellen. Deze stamcellen zijn afkomstig uit de eigen huidcellen van de patiënt.

Volgens de wetenschappers is de techniek om huidcellen tot stamcellen te veranderen sinds 2007 bekend. In 2012 is deze ontwikkeling beloond met een Nobelprijs. Door de techniek verder te ontwikkelen, zijn de onderzoekers er in geslaagd om de hersentumor glioblastoom beter te bestrijden.

Met de huidige technieken is de glioblastoom volgens de wetenschappers lastig te bestrijden. Zelfs wanneer de chirurg de tumor van de hersenen verwijdert, kunnen resterende tumorcellen zich verspreiden en de glioblastoom laten terugkeren. Hierdoor overleven slechts 30 procent van de patiënten na twee jaar gediagnosticeerd te zijn met de hersenkanker. De wetenschappers stellen dat patiënten in veel gevallen binnen anderhalf jaar overlijden na gediagnosticeerd te zijn met de glioblastoom.

Optimaal presteren

In het onderzoeksproject hebben de wetenschappers de zogeheten fibroblast-huidcellen gebruikt. Deze cellen produceren het lijmvormend eiwit collageen en bindweefsels. Uit testen met labmuizen is gebleken dat de cellen door de hersenen konden bewegen. Daarnaast hebben de onderzoekers bewezen dat de stamcellen een eiwit produceren die de tumor doodt. Dit draagt bij aan de volledige verwijdering van de hersenkanker.

Om de techniek optimaal te laten presteren, hebben de onderzoekers de stamcellen een matrix gegeven. “Zonder zo’n structuur dwalen de stamcellen te snel af om resultaten te leveren”, zegt onderzoeksleider Dr. Shawn Hingtgen van de UNC.

Overlevingskansen

Uit onderzoek van de UNC is gebleken dat de stamcellen de overlevingstijd bij labmuizen met de tumorcellen 160 tot 220 keer hebben vergroot. Naast de behandeling tegen hersenkanker, zien de wetenschappers mogelijkheden om de nieuwe technologie te gebruiken voor behandelingen tegen ziektes als Parkinson en Multiple Sclerose (MS).

In een vervolgonderzoek willen de wetenschappers zich richten op menselijke stamcellen en bestaande middelen die kanker effectief bestrijden. Deze middelen worden vervolgens ingebracht bij de stamcellen om de kanker nog beter te kunnen verwijderen. 

Bron: University of North Carolina at Chapel Hill, | Foto: Bruce Fingerhood Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)