29-02-2016 09:24 | Door: Fitria Jelyta

Een nieuwe smartphone-app en polsband kunnen gezondheidsdata van patiënten met rugklachten bijhouden om zo gepersonaliseerd advies te geven. Dit 'advies op maat' kan klachten effectief helpen verminderen.

Voor de selfBack smartphone-app en wearable hebben de wetenschappers van de Norwegian University of Science and Technology (NTNU) een geldbedrag van € 5 mln van de Europese Unie ontvangen. Hiervoor gaan de wetenschappers een vijfjarig onderzoek starten naar de toepassing van de smartphone-app. In dit onderzoek werkt de NTNU samen met onder meer Nederlandse en Franse wetenschappers.

Het selfBack-systeem bestaat uit een polsband die fysieke data van de gebruiker bijhoudt, zoals hartslag, aantal gelopen voetstappen en bewegingen. Op basis van de gezondheidsdata die de polsband verzamelt, geeft de app een gepersonaliseerd advies aan de gebruiker om zo rugklachten te verminderen.

In beweging blijven

“De uitdaging bij deze app is voor gebruikers om het advies van de app daadwerkelijk op te volgen”, zegt Paul Jarle Mork van de NTNU. Volgens de wetenschapper willen patiënten niet veel bewegen bij rugklachten uit angst dat de klachten daardoor zullen verergeren. Mork zegt echter dat rugklachten sneller afnemen, wanneer patiënten actief blijven bewegen. Hier houdt de smartphone-app dan ook rekening mee.

Volgens de onderzoekers hebben een op de vijf volwassenen last van hun onderrug, waarvan ze de oorzaak niet kunnen achterhalen. Verder leiden rugklachten tot een verhoogd ziekteverzuim.

De wetenschappers zeggen dat er meerdere smartphone-apps zijn ontwikkeld om rugklachten bij patiënten te verminderen. Deze krijgen, in tegenstelling tot de selfBack, echter geen ondersteuning door middel van wetenschappelijk onderzoek. 

Bron: MedicalXpress | Foto: Nicola, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)