01-03-2016 18:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werkt aan een apparaat om de hersenactiviteit van patiënten met epilepsie continu te monitoren. Dit maakt tijdige behandeling tegen epileptische aanvallen mogelijk.

Met het project ‘BrainWave’ wil de universiteit een draagbaar systeem opleveren dat de elektrische hersenactiviteit van patiënten met epilepsie en de ziekte van Parkinson 24 uur per dag kan registreren. De voortdurende monitoring moet het mogelijk maken om de start van epileptische aanvallen in de hersenactiviteit te detecteren en tijdig te behandelen.

Naast de epileptische aanvallen, moet het systeem ook het zogeheten ‘freezing’ bij patiënten met de ziekte van Parkinson detecteren. Op dat moment kan de patiënt niet meer bewegen.

Hersenactiviteit thuis meten

Traditionele technieken meten de elektrische hersenactiviteit van patiënten met epilepsie en de ziekte van Parkinson met behulp van kleine elektroden op de huid. Voor deze elektro-encefalogram (EEG) moeten de patiënten vaak naar het ziekenhuis of naar een specialistisch centrum. Volgens de wetenschappers kost dit veel geld en is een professionele zorgomgeving vereist om het hersenonderzoek uit te voeren.

De draagbare EEG-chip van het Brainwave-project moet het mogelijk maken om de voortdurende monitoring bij patiënten thuis uit te voeren. Zo ervaren patiënten minder last van hinderlijke apparatuur en kan er direct worden ingegrepen bij een aanval met bijvoorbeeld medicatie of door het geven van een signaal aan de patiënt.

Volgens de wetenschappers biedt de monitor vooral uitkomst bij bepaalde epileptische aanvallen die op het oog niet als zodanig herkenbaar zijn. Daarnaast zien de onderzoekers mogelijkheden om de chip op de Intensive Care in het ziekenhuis te gebruiken, waar er regelmatig behoefte is aan langdurige EEG-bewaking.

Energiezuiniger

Door gebruik te maken van nieuwe technologie moet de EEG-chip van het Brainwave-project uiteindelijk meer dan 90 procent van de aanvallen detecteren. De onderzoekers stellen dat de chip ook vier keer energiezuiniger is dan de huidige EEG-systemen.

Voor dit onderzoeksproject werkt de TU/e samen met het Kempenhaeghe expertisecentrum voor epilepsie, het Donders Instituut en het Radboud Universitair Medisch Centrum (UMC) in Nijmegen. In het afgelopen jaar hebben de onderzoekers van het Brainwave-project een beurs van € 750.000 ontvangen van technologiestichting STW. 

Bron: Technische Universiteit Eindhoven, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek | Foto: Simon Fraser University - University Communication Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)