02-03-2016 14:19 | Door: Chris Thijssen

Quest Medical Imaging heeft een systeem ontwikkeld dat tumoren tijdens operaties beter zichtbaar maakt. Met een crowdfundingactie haalde het bedrijf binnen drie uur € 500.000 op.

Volgens Richard Meester, CEO van Quest Medical Imaging, krijgt de patiënt bij toepassing van het systeem een fluorescerende vloeistof ingespoten, die voor het menselijk oog niet zichtbaar is. Het Spectrum-camerasysteem maakt dit stofje zichtbaar, legt de CEO uit bij DuurzaamBV Radio.

Dat zorgt ervoor dat artsen tijdens een operatie tumoren veel nauwkeuriger kunnen lokaliseren en deze dus ook nauwkeuriger kunnen verwijderen. Meester: “Uiteindelijk is het met deze ziekte zo dat hoe meer je verwijdert en hoe meer je weghaalt, hoe beter de kansen zijn.”

Sommige applicaties zijn momenteel al breed toepasbaar, zegt Meester. “Dan moet je denken aan applicaties die te maken hebben met darmkanker, de ziekte van Crohn en met leverkanker.” Zo zou het systeem bij leverkanker in 12,5 procent van de gevallen uitzaaiingen vinden die de chirurg zelf niet ziet.

Crowdfunding

Om ook andere toepassingsvormen van het systeem op de markt te brengen, startte Quest Medical Imaging onlangs een crowdfundingactie. Binnen drie uur wist het bedrijf € 500.000 op te halen. Dit bedrag wil het bedrijf gebruiken voor verschillende zaken.

“We zijn bezig met onze commerciële uitrol. Dat is op basis van de applicaties die op dit moment al zijn toegestaan. Deze zetten we bij ziekenhuizen neer”, zegt Meester. Daarnaast wil hij het geld besteden aan de ontwikkeling van nieuwe toepassingen.

“Geen enkele tumor is hetzelfde en op dit gebied moet er nog veel worden ontwikkeld. De crowdfunding is het begin van financiering hiervoor”, stelt de CEO. De crowdfundingactie was daarnaast bedoeld om de technologie breed onder de maatschappelijke aandacht te brengen. Dat is volgens Meester belangrijk voor het bereiken van acceptatie en implementatie.  

Foto: public domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)