03-03-2016 07:21 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een spin-offbedrijf van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werkt samen met de Britse Oxford University aan een operatierobot die oogoperaties nauwkeuriger moet uitvoeren.

De operatierobot van Preceyes is met name ontwikkeld om achter het oog te opereren. Door deze vitreoretinale operaties nauwkeuriger uit te voeren, kunnen chirurgen medicijnen beter achter het oog toedienen.

Het Preceyes Surgical System beschikt over een joystick die chirurgen tijdens de oogoperatie bedienen. Zo maakt de robot de bewegingen van de arts tien keer kleiner, waardoor de trillingen van de hand worden weggehaald. Dit verhoogt de veiligheid van de operatie voor de patiënt.

Rustmoment

De operatierobot geeft chirurgen de mogelijkheid om hun hand even te ontspannen tijdens de operatie. Zodra een arts de joystick loslaat, blijft het apparaat op zijn plaats. Volgens de Britse krant The Ophthalmologist kan de mogelijkheid van een rustmoment onder meer rugklachten bij chirurgen voorkomen, die zij kunnen oplopen door te lang dezelfde positie aan te nemen tijdens het uitvoeren van chirurgische ingrepen .

De Oxford University doet in dit project klinische onderzoeken naar de toepasbaarheid van de robot in de praktijk. “In de laatste eeuw hebben apparaten die chirurgische precisie verbeteren, geleid tot de grootste doorbraken in de oogheelkunde”, zegt Professor Robert Maclaren van de Oxford University.

Gentherapie

Daarnaast werkt Preceyes samen met Nightstar, een spin-offbedrijf van de Oxford University, dat gentherapie voor mensen met erfelijke netvliesaandoeningen ontwikkelt. De gentherapie kan een genetisch defect in lichtgevoelige cellen achter het oog corrigeren.

Met de medische robot wil Nightstar de gentherapie verfijnen. “Gentherapie is een grote belofte voor de aanpak van netvliesaandoeningen”, zegt David Fellows, CEO van Nightstar. “Het verbeteren van de precisie en het gemak van de toediening zijn cruciaal voor succes.”

Hersteloperatie

Een ander spin-offbedrijf van de TU/e werkt samen met het Maastricht Universitair Medisch Centrum (UMC+) aan een operatierobot voor hersteloperaties die met mensenhanden nauwelijks of niet mogelijk zijn. De operatierobots van Microsure haalt weefsel uit een bepaald lichaamsdeel weg om vervolgens een ander lichaamsdeel met het weefsel te herstellen.

Binnen twee jaar neemt het Maastricht UMC+ het eerste exemplaar van de Microsure-operatierobot in gebruik. 

Bron: University of Oxford, Preceyes