08-03-2016 07:30 | Door: Fitria Jelyta

Een slimme schoenzool en een bijbehorende tablet-app van Canadese wetenschappers dragen bij aan zorg op afstand voor ouderen die van een heupbreuk moeten herstellen. Dit kan leiden tot een besparing in de zorgkosten.

De onderzoekers van het Canadese Research Institute of the McGill University Health Centre (RI-MUHC) werken samen met de Canadese zorgstart-up Greybox Solutions in het Hip@Home-project. Hierin werken de partijen aan de ontwikkeling van slimme schoenzolen en een tablet-app, die ouderen thuis op hun gemak laat herstellen van een heupfractuur.

De slimme zool meet het aantal gelopen voetstappen, de snelheid bij het lopen, de gelopen afstanden en de verschillende lichaamsoefeningen die de patiënt uitvoert tijdens het revalidatieproces. Vervolgens slaat een tablet-app deze gegevens op en stuurt de data door naar artsen en zorgmedewerkers. Dit monitoringsproces draagt volgens de wetenschappers bij aan verbeterde zorg op afstand.

Volgens de wetenschappers komt heupbreuk in veel gevallen voor bij ouderen als gevolg van een hevige val. Dit leidt tot veel pijn en complicaties bij het bewegen. Daarnaast zijn er volgens de onderzoekers patiënten met een gebroken heup die niet volledig revalideren.

Praktijktest

“Met dit project hopen wij bij te dragen aan het verbeteren van de zorg voor en zelfstandigheid van patiënten die van een heupbreuk moeten herstellen”, zegt Dr. Suzanne Moirin onderzoeksleider en assistent professor bij RI-MUHC. “Dit kan ook leiden tot een vermindering van de zorgkosten.” De wetenschappers zeggen de technologie de komende maanden in de praktijk te testen.

Het onderzoeksteam van Hip@Home heeft een geldbedrag van $ 648.239 ontvangen van de Canadian Institutes for Health Resarch (CIHR). De Canadese onderzoeksinstituten hebben hiervoor het e-Health Innovation Partnership Program (eHIPP) opgericht, waarin een totaal geldbedrag van $ 13,8 mln beschikbaar is gesteld aan verschillende onderzoeksprojecten naar verbeterde zorg voor ouderen en jeugd.

Bron: McGill University | Foto: Gabriel Flores Romero, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)