14-03-2016 18:01 | Door: Fitria Jelyta

Een Israëlische start-up heeft brillenglazen ontwikkeld die het zicht van verziende brillendragers automatisch verscherpen. Voor de uitbreiding van de technologie heeft de start-up een investering van $ 4 mln ontvangen.

De brillenglazen van Deep Optics beschikken over sensoren en een mini-processor. De sensoren berekenen de afstand tussen een voorwerp en het oog wanneer de gebruiker het voorwerp van dichtbij wil bekijken. Op basis van de berekeningen brengt de processor in de glazen het voorwerp scherp in beeld.

Zo kunnen mensen met verziendheid voorwerpen van dichtbij beter zien zonder daarbij handelingen te verrichten, zoals de bril verschuiven of het voorwerp verder van zich af te houden. Wanneer de brildrager een voorwerp niet van dichtbij wil bekijken, werken de multifocale brillenglazen als een normale bril.

Liquid Crystal

Het productieproces van Deep Optics maakt het mogelijk brillenglazen te maken die zowel een hoge beeldresolutie als een hoge transparantie geven. Hierdoor kunnen de glazen volgens Deep Optics natuurlijk zicht imiteren en ervaren gebruikers geen fysiek ongemak bij het dragen van de bril.

Voor de productie van de slimme brillenglazen maakt de start-up gebruik van de zogeheten Liquid Crystal (LC)-technologie, die ook in de cameralenzen van smartphones wordt toegepast. Volgens Deep Optics is de LC-technologie tot op heden niet toepasbaar voor oogcorrigerende maatregelen, omdat het vooralsnog niet mogelijk was om met een LC-lens op hetzelfde moment hoge resolutiebeelden en een hoge transparantie te bieden.

Virtual Reality

Deep Optics haalde onlangs in een investeringsronde $ 4 mln binnen. Met dit bedrag wil het bedrijf de technologie verder verfijnen. Deep Optics streeft ernaar de brillenglazen binnen twee jaar door mensen te laten testen. Naast de toepassing van de technologie in multifocale brillenglazen, ziet de start-up kansen om ook Virtual Reality (VR)-brillen te verbeteren, waardoor gebruikers beter zicht ervaren. 

Bekijk hieronder hoe de brillenglazen van Deep Optics werken:

Bron: Deep Optics, MIT Technology Review | Foto: Kate Brady, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)