27-05-2013 09:04 | Door: Mark Beumer

Hoeveel broeikasgassen stoten we jaarlijks nou echt uit? ASN Bank en Ecofys publiceren in samenwerking met DuurzaamBedrijfsleven.nl een (update van een legendarische) infographic over de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

In 2000 lanceerde het World Resources Institute (WRI) een flowchart over de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. De grafiek was een eyeopener voor veel mensen. Niet eerder werd zo duidelijk hoe veel CO2 we echt uitstootten, en wie er voor verantwoordelijk was. Het WRI is een betrouwbaar onderzoekscentrum voor beleid op het gebied van grondstoffen en milieu. De flowchart werd een van de meeste gebruikte diagrammen om inzicht te geven in broeikasgassen en het klimaatprobleem.

Maar tijden veranderen. Sinds 2000 is de wereld naar schatting 30 procent meer CO2 gaan uitstoten. China bouwt elke week een kolencentrale. In India ontstaat een omvangrijke computerindustrie. In Brazilië willen steeds meer mensen een auto.

We weten sinds 2000 ook veel meer. We weten beter wat de impact is van ontbossing. We weten beter hoeveel fabrieken uitstoten.  En we weten beter hoe lang methaan in de lucht blijft – een veel krachtiger broeikasgas dan CO2.

Tijd dus voor een update. In 2008 heeft de WRI voor het laatst naar de flowchart gekeken met gegevens over 2005. ASN Bank en onderzoeksbureau Ecofys hebben, in samenwerking met DuurzaamBedrijfsleven.nl, nu een update gemaakt van de flowchart. Daarin staat van begin tot eind waar de broeikasgassen vandaan komen (bijvoorbeeld olie, kolen en ontbossing) en hoeveel van elk gas (CO2, methaan, lachgas) uiteindelijk in onze atmosfeer terecht komt.

[caption id="attachment_55594" align="aligncenter" width="700"] Klik op de afbeelding om deze te vergroten / Click to enlarge[/caption]