17-03-2016 07:45 | Door: Fitria Jelyta

Israëlische wetenschappers hebben een bionisch hartimplantaat ontwikkeld dat weefsels herstelt na beschadiging als gevolg van hartfalen. Dit moet een alternatief bieden voor een donorhart.

Met de zogeheten ‘cyborg heart patch’ zeggen de onderzoekers van Tel Aviv University (TAU) een oplossing te hebben voor hartaandoeningen die een vervanging van het hart door een donorhart vereisen. Het hartimplantaat beschikt over een bionisch weefsel dat beschadigde hartweefsels kan herstellen na een hartaanval.

Het implantaat is verder voorzien van sensoren die de functie van de herstelde hartweefsels monitoren. Waar nodig wekt het weefsel elektrische stimulatie op om het hart goed te laten functioneren. Naast elektrische stimulatie, geven de weefsels moleculen af om celgroei te stimuleren en de functies van het herstellende hart op peil te houden.

Afstandsbediening

Volgens de wetenschappers helpen de sensoren artsen om de gezondheid van de patiënt nauwkeurig bij te houden na een hartoperatie. Dit kan zorgkosten besparen voor bijvoorbeeld ziekenhuisopnames en -controles.

“Met de sensoren in het hartimplantaat kan een arts de toestand van het hart op afstand monitoren”, zegt Professor Tal Dvir van de TAU. “De arts weet dan precies hoe ernstig de hartklachten zijn en wanneer medische behandeling is vereist. Zo kan hij het hartimplantaat de opdracht geven om groeifactoren in het hart toe te dienen.”

Op lange termijn moet het hartimplantaat de nodige geneesmiddelen in het hart kunnen toedienen zonder aansturing van de arts. In een vervolgonderzoek willen de wetenschappers het implantaat verder ontwikkelen en gereed maken voor klinische testen. Daarnaast kijken de onderzoekers naar mogelijkheden om dezelfde technologie toe te passen om ruggengraatletsel te behandelen. 

Bron: Tel Aviv University | Foto: Tel Aviv University (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)