21-03-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

Het Nederlandse bedrijf Dovideq Medical heeft een meetinstrument ontwikkeld dat de kwaliteit van endoscopen controleert. Hiermee won het bedrijf een prijs voor zorginnovaties.

De Scopecontrol van Dovideq Medical controleert de kwaliteit van de endoscopen. Daarmee vergroot het de veiligheid van patiënten en reduceert het vertragingen in de operatiekamer. Volgens het bedrijf kan de endoscopentester hierdoor bijdragen aan een besparing van de zorgkosten.

In de huidige situatie controleren artsen endoscopen met hun eigen ogen. Dit leidt volgens Dovideq Medical tot oponthoud of een minder zorgvuldige controle. Daarom zijn ziekenhuizen enthousiast over het meetinstrument. Dovideq Medical zegt echter dat het vaak nog te lang duurt tot ziekenhuizen het apparaat daadwerkelijk aanschaffen.

Zorginnovaties stimuleren

Voor het meetinstrument heeft de start-up de Nationale Zorginnovatieprijs van de Stichting Zorginnovatie Nederland op het Health Valley Event 2016 gewonnen. Daarbij ontving Dovideq Medical een geldbedrag van € 15.000. Met deze prijs wil Dovideq Medical de Scopecontrol beter onder de aandacht brengen van ziekenhuizen en zorginstellingen.

Naast de Scopecontrol, waren ook twee andere bedrijven genomineerd voor de zorginnovatieprijs. Zo heeft het bedrijf Silverfit 14 procent van de stemmen gekregen voor systemen die ouderen met slikproblemen weer helpen bij het eten en drinken. Daarnaast heeft de start-up Aeonose 24 procent van de stemmen gekregen voor een elektronische neus die ziektes non-invasief diagnosticeert via de adem.

Met de zorginnovatieprijs zegt Stichting Zorginnovatie Nederland innovatieve bedrijven in de zorgsector te ondersteunen bij het ontwikkelen en op de markt brengen van hun producten. 

Bron: Health Valley, Skipr | Foto: Andy G, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)