24-03-2016 07:15 | Door: Fitria Jelyta

Het Twentse microtechnologiebedrijf Micronit Microfluidics ontwikkelt lab-on-a-chip-technologie voor onder meer snelle diagnostiek. Met de overname van het Duitse iX-factory gaat Micronit uitbreiden.

Micronit Microfluidics is een micro- en nanotechnologiebedrijf dat de zogeheten lab-on-a-chip-technologie ontwikkelt voor toepassing in de medische sector. Volgens het Twentse bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden voor de toepassing van lab-on-a-chip. Zo kunnen de apparaten van Micronit worden voorzien van elektroden om DNA- of bloedonderzoek uit te voeren.

Dierproefalternatief

De lab-on-a-chip geeft de resultaten van bloedonderzoek binnen drie minuten, in tegenstelling tot bestaande methodes die de resultaten pas na een aantal dagen kunnen tonen, stelt Micronit.

Daarnaast maakt de technologie het mogelijk om stofwisselingsprocessen in het lichaam op een realistische manier weer te geven, waardoor wetenschappers de actieve ingrediënten van nieuwe geneesmiddelen kunnen testen. Hierdoor biedt de techniek een alternatief voor dierproeven. Behalve in de medische sector, bevinden de belangrijkste afnemers van Micronit zich in de farma- en biotechnologiesector.

Uitbreiding door overname

Het microtechnologiebedrijf neemt het Duitse iX-factory over, een bedrijf dat zich ook richt op de ontwikkeling van microtechnologie als de lab-on-a-chip. Met deze overname zegt Micronit zijn productportfolio uit te breiden en zijn positie op de markt te versterken. 

Het Duitse bedrijf gaat zich onder de naam Micronit verder richten op de verschillende mogelijkheden van de microtechnologie. 

Micronit zegt later dit jaar in de Verenigde Staten een marketing- en verkoopkantoor te vestigen, meldt Het Financieele Dagblad. Op de lange termijn heeft het bedrijf plannen voor een vestiging in Azië. 

Bron: Micronit, Het Financieele Dagblad | Foto: Hoofdafbeelding: Michael Pereckas, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Micronit (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)