26-03-2016 10:50 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben een pleister ontwikkeld die het immuunsysteem versterkt bij het bestrijden van huidkanker.

De pleisters van de North Carolina State University (NC State) en de University of North Carolina (UNC) beschikken over micronaalden die antilichamen in het bloed toedienen en een afweerreactie tegen huidkankercellen stimuleren.

Uit testen met labmuizen is gebleken dat de pleister met micronaalden de tumorcellen binnen veertig dagen volledig kan verwijderen. In een vervolgtest hebben de onderzoekers twee soorten antilichamen aan de pleister toegevoegd die het immuunsysteem nog beter versterken bij het bestrijden van de tumorcellen.

Effectieve immunotherapie

Wanneer de pleister op de melanoom is geplaatst, komt het bloed in contact met de micronaalden. Het bloed maakt bij aanraking met de naalden een stof aan, waardoor nanodeeltjes in de micronaalden afbreken. Vervolgens lossen de nanodeeltjes op in het bloed en worden de antilichaampjes losgelaten op de tumorcellen.

Volgens de wetenschappers zijn bestaande technieken om de zogeheten immunotherapie tegen kanker uit te voeren niet altijd effectief bij het bestrijden van de tumorcellen. Daarnaast kan een overdosis van geïnjecteerde antilichamen leiden tot auto-immuunziektes.

Rijp voor klinische testen

“Op basis van de micronaalden kunnen wij de gewenste therapeutische effecten bereiken met een relatief lage dosis antilichamen, waardoor wij de risico's op ziektes als gevolg van de immunotherapie kunnen verlagen”, zegt Zhen Gu, assistent professor en onderzoeksleider van de NC State en UNC.

De wetenschappers zeggen op dit moment een aanvraag te doen naar financiële ondersteuning om de technologie verder te ontwikkelen en geschikt te maken voor klinische testen. 

Bron: North Carolina State University | Hoofdafbeelding: Ed Uthman, Creative Commons, In tekst- en voetafbeelding: North Carolina State University (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)