31-03-2016 07:10 | Door: Fitria Jelyta

Het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC) sluit zich aan bij het MVO Netwerk Zorg om de verduurzaming van zorg te versnellen.

Met de ondertekening van het manifest voor een gezonde toekomst van de zorgsector gaat het medisch centrum duurzame maatregelen toepassen in onder meer de bedrijfsvoering en zorg voor patiënten.

“Dit lidmaatschap helpt ons om MVO in de organisatie goed te agenderen”, zegt Louis Kooyman, manager Veiligheid & Milieu Erasmus MC. Met de toetreding van Erasmus MC stelt MVO Nederland dat de helft van de academische ziekenhuizen in Nederland lid is van het MVO Netwerk Zorg.

Biogas van ziekenhuisafval en bedden reinigen met robots

Biogas en bio-po

Eerder kondigde het Erasmus MC aan in zijn nieuwbouwproject het duurzame afvalsysteem Pharmafilter in te zetten. In de vermalers van de Pharmafilter worden verschillende soorten ziekenhuisafval, zoals gebruikte wondverbanden en overgebleven voedsel, in een systeem verwerkt. Hiermee wordt het ziekenhuisafval voor een groot deel biologisch afgebroken en omgezet in biogas.

Daarnaast zegt het Erasmus MC de traditionele metalen po’s te vervangen door een prettiger aanvoelende po van biomateriaal. In tegenstelling tot de metalen po hoeft de 'bio-po' niet gereinigd te worden. In plaats daarvan kan de po worden weggegooid. Dit levert zorgmedewerkers volgens het ziekenhuis tijdsbesparing op. 

Robotwasstraat

In 2015 heeft het Erasmus MC een duurzaam reinigingssysteem ontwikkeld voor ziekenhuisbedden. Hiervoor werkte het medisch centrum samen met het Nederlandse bedrijf IMS Innovations. Volgens het consortium kan het systeem met precisierobots tijdens een wasbeurt binnen zes minuten 95 tot 99 procent van de micro-organismen op ziekenhuisbedden verwijderen.

Bron: MVO Nederland, Erasmus MC | Foto: Abouttt, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)