31-03-2016 12:09 | Door: Fitria Jelyta

Het Nijmeegse Radboud universitair medisch centrum (Radboudumc) wil aantoonbaar onderscheidend zijn in duurzame zorg. Dat doet het ziekenhuis onder meer door voedselverspilling te reduceren en afvalketens te sluiten.

Met FoodforCare verbetert het Radboudumc zowel de gezondheid als de eetlust van patiënten. Bovendien draagt het voedingsconcept bij aan het terugdringen van voedselverspilling, zegt Harriette Laurijsen, beleidsadviseur Duurzaamheid bij Radboudumc, in een uitzending van DuurzaamBV Radio.

Sneller herstel

Met het FoodforCare-programma worden ziekenhuismaaltijden bereid op basis van persoonlijke voorkeur, specifieke diëten, consistentie en voedselallergieën. “Met dit concept bieden we zes kleine gerechtjes aan, waardoor patiënten zelf kunnen kiezen waar ze behoefte aan hebben”, zegt Laurijsen. “Dit draagt niet alleen bij aan een vermindering van voedselverspilling, maar ook aan een sneller herstel.”

Eerder was het Radboudumc betrokken bij het Nederlands-Duitse Interreg-project Duurzaam Gezond. Doel van dit project is om binnen een pilot van vijf Nederlandse en Duitse zorginstellingen de voedselvoorziening te verduurzamen. Volgens de beleidsadviseur heeft het Radboudumc met dit project de voedselverspilling in een jaar tijd tot 34 procent gereduceerd.

Biologisch afbreekbare medicijnen

Naast het terugdringen van voedselverspilling, heeft de zorginstelling ook plannen om afvalstromen duurzaam te verwerken. Zo heeft het Radboudumc zich tot doel gesteld om het afvalwater van het ziekenhuis te ontdoen van medicijnresten.

Hierbij kijkt het ziekenhuis naar mogelijkheden om biologisch afbreekbare alternatieven voor geneesmiddelen in te zetten. Deze alternatieven moeten hetzelfde genezingseffect bij patiënten teweegbrengen als de traditionele varianten.

Daarnaast zegt het Radboudumc op zoek te zijn naar mogelijkheden om onder meer gebruikte infuuszakken circulair te maken door specifieke elementen van de afvalstroom hoogwaardig te recyclen. “Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel”, zegt Laurijsen. “Wij willen aantoonbaar onderscheidend zijn op het gebied van duurzame, innovatieve en betaalbare zorg.”

Foto: stevepb, Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)