01-04-2016 10:22 | Door: Chris Thijssen

Ziekenhuis Bernhoven serveert in samenwerking met Hutten Care & Cure oncologische voeding. De voeding moet de eetlust van kankerpatiënten stimuleren.

Hutten Care & Cure heeft voedingsrecepten ontwikkeld die zijn toegespitst op de specifieke behoeften van kankerpatiënten. Tijdens een oncologische behandeling kan de smaakbeleving van een patiënt veranderen.

‘Normale’ voeding smaakt daardoor vaak niet goed, waardoor de patiënt niet voldoende voedsel binnenkrijgt. Dit zou het herstel niet bevorderen. De ‘oncologische hapjes’ van Hutten Care & Cure moeten de eetlust van patiënten verbeteren, wat moet leiden tot een beter herstel.

Naar verwachting vermindert het programma ook de hoeveelheid voedsel die wordt verspild, omdat er minder voedsel overblijft.

Zoetere smaak

De gerechten, waaronder zalmwraps, carpaccio en notentaartjes van witte bonen, hebben een zoetere smaak dan normaal het geval is. Het ziekenhuis serveert de gerechten vanaf 4 april. De instelling zegt uitgebreid te gaan monitoren hoe de patiënten op het voedingsprogramma reageren.

Minder voedselverspilling

Ook het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis heeft aandacht voor de smaakbeleving van kankerpatiënten. De ziekenhuiskoks stellen in een speciale spreekkamer voor smaakonderzoek per oncologische patiënt een smaakprofiel op. Aan de hand daarvan krijgen patiënten maaltijden op maat geserveerd die de eetlust moeten stimuleren.

Volgens het ziekenhuis leidt dit tot minder ondervoeding, een kortere ligduur, minder bijvoeding en minder behoefte aan antimisselijkheidsmedicatie. Ook belandt er minder voedsel bij het afval.

Bron: Hutten | Foto: Rool Paap, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)