06-04-2016 07:40 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben een verplaatsbaar apparaat ontwikkeld dat medicijnen op aanvraag produceert. Dit kan kosten besparen bij de grootschalige productie van geneesmiddelen.

Het farmaceutische productiesysteem van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) maakt het mogelijk om de geneesmiddelen Benadryl, Lidocaine, Valium en Prozac binnen 24 uur te produceren. Hiermee zeggen de wetenschappers een oplossing te bieden voor onder meer fabrikanten die een tijdelijke storing ervaren bij de productie van medicijnen.

Volgens de wetenschappers nemen traditionele methodes om medicijnen te produceren weken tot maanden in beslag. Hierbij worden farmaceutische ingrediënten tot chemische verbindingen gevormd, waar op een andere locaties pillen of vloeibare medicatie van wordt gemaakt. In tegenstelling tot traditionele methodes kan het verplaatsbare systeem de verschillende productieprocessen in een keer uitvoeren.

‘Medicijn on Demand’

Daarnaast is het systeem geschikt voor de productie van geneesmiddelen op aanvraag om bijvoorbeeld ziekte-uitbraken tijdig te behandelen. “Je kunt dit systeem overal naartoe verplaatsen”, zegt Klavs Jensen, wetenschapper bij de MIT. “Zolang je de juiste chemische ingrediënten hebt, kun je de geneesmiddelen gemakkelijk produceren.”

Door de medicatie op aanvraag te produceren, zeggen de wetenschappers een besparing op kosten en tijd te kunnen realiseren. Zo heeft de patiënt sneller toegang tot de benodigde medicijnen, waardoor zorgmedewerkers de geneesmiddelen niet langdurig in opslagruimtes hoeven te bewaren. Dit maakt het mogelijk om enkel de benodigde dosis aan medicatie te produceren en medicijnverspilling tegen te gaan.

In een vervolgonderzoek gaan de wetenschappers het verplaatsbare systeem tot 40 procent kleiner maken. Behalve vloeibare medicijnen, moet het apparaat ook medicijnen in tabletvorm produceren. 

Bron: Massachusetts Institute of Technology | Foto: Hoofdafbeelding: Victor, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Massachusetts Institute of Technology (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)