10-04-2016 10:05 | Door: Fitria Jelyta

De zorginstelling Coloriet in Lelystad heeft voor twee van zijn locaties composteermachines geïnstalleerd. Hiermee verwerkt het bedrijf organisch afval als etensresten tot compost.

Coloriet heeft de composteermachines in samenwerking met het bedrijf Ecocreation geplaatst. De machines zetten 30.000 kilogram organisch afval om in compost. Volgens de zorginstelling kan de machine gedurende de hele dag worden gevuld met etensresten, waarna het afval binnen 24 uur wordt verwerkt.

Van elke kilo organisch afval maakt de machine 150 gram compost, waardoor er een aanzienlijke volumereductie van de afvalstroom ontstaat. Daarnaast stelt het zorgbedrijf dat de composteermachine een kostenbesparing van 85 procent op de afvoerkosten van organisch afval oplevert.

Korte terugverdientijd

De zorginstelling leegt de composteermachines een keer per week. Vervolgens wordt de compost vervoerd naar instellingen die daar gebruik van willen maken. Coloriet gebruikt zelf ook een deel van de compost in de tuinen van het woonzorgcentrum. 

Met het gebruik van de composteermachines zegt Coloriet een duurzame investering te hebben gedaan die zichzelf in korte tijd terugverdient. De zorginstelling zegt verder te kijken naar mogelijkheden om ook andere afvalstromen te hergebruiken.

Compost in ziekenhuis

Eerder heeft het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp een composteermachine in gebruik genomen om etensresten te verwerken tot compost. Hiermee zegt het ziekenhuis afvalstromen te verminderen en kosten te besparen. Alrijne zegt het eerste ziekenhuis in Nederland te zijn met een composteermachine.

Bekijk hieronder hoe de composteermachine van Coloriet werkt:

Bron: Coloriet, Zorginstellingen | Foto: Joi Ito, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)