17-04-2016 09:25 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse onderzoekers hebben drie productietechnieken voor het maken van textielmaterialen gebruikt om lichaamsweefsels goedkoper te produceren.

De wetenschappers van de University of Missouri werkten in het onderzoeksproject samen met de University of North Carolina, N.C. State University en de NCSU College of Textiles. Door gebruik te maken van bestaande productietechnieken voor de zogeheten nonwoven-textielmaterialen, zijn de onderzoekers er in geslaagd lichaamsweefsels goedkoper te produceren.

Bij deze productietechnieken worden textielmaterialen rechtstreeks als vezel of filament in een vlies afgelegd en vervolgens aan elkaar gehecht. Zo zijn de technieken geschikt voor het fabriceren van kleding en gordijnen, stellen de wetenschappers.

Biologisch afbreekbaar

Voor het maken van de lichaamsweefsels gebruikten de wetenschappers het biologisch afbreekbare materiaal polymelkzuur (PLA) dat vermengd werd met menselijke stamcellen.

Volgens de wetenschappers dragen aangemaakte lichaamsweefsels bij aan de genezing van wonden die door diabetes of doorbloedingsstoornissen worden veroorzaakt. Daarnaast zijn de weefsels geschikt voor kraakbeen- en botherstel en voor herstel van een borstamputatie bij borstkanker.

Vervolgtest

Het onderzoek leverde lichaamsweefsels op die tussen de $ 0,30 tot $ 3,00 kosten, terwijl de veelgebruikte techniek weefselmateriaal oplevert die tussen de $ 2 tot $ 5 kost. De meest toegepaste techniek voor het produceren van lichaamsweefsels maakt gebruik vezels en materialen die aan elkaar worden gebonden via een elektrostatisch veld.  

In een vervolgonderzoek zeggen de wetenschappers de geproduceerde lichaamsweefsels te testen op labmodellen om uiteindelijk bij patiënten te kunnen gebruiken. 

Bron: University of Missouri | Foto: Hoofdafbeelding: Connie Ma, Creative Commons, In tekst-afbeelding: University of Missouri (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)