23-04-2016 10:08 | Door: Fitria Jelyta

Het Eindhovense zorgcentrum Geestelijke Gezondheidzorg Eindhoven en De Kempen (GGZE) biedt efficiënte zorg voor patiënten met de invoering van een centraal nachtzorgsysteem. Dit leverde een kostenbesparing van € 2 mln op.

Dat schrijft Zorgvisie. Met het project Centralisatie Nachtzorg 2.0, dat in 2015 van start ging, is GGZE erin geslaagd het aantal nachtdienstrondes te verminderen. Zo zijn er minder medewerkers actief om ruim 750 patiënten in de verschillende gebouwen van efficiënte nachtzorg te voorzien.

In het project maakt GGZE gebruik van een systeem waarin alle zorgvragen van patiënten binnenkomen in een centrale cockpit. Via de spreek- en luisterverbinding communiceert de patiënt met de zorgmedewerker. Vervolgens bepaalt de verzorger of de patiënt extra ondersteuning nodig heeft.

Zorg op maat

Daarnaast beschikt de nachtdienst over een interactieve plattegrond die verbonden is met het elektronisch patiëntendossier en de actuele hulpverlening. Hiermee ziet de medewerker in een oogopslag waar de patiënten zich bevinden en welke ondersteuning zij nodig hebben.

“We hebben een nachtzorgteam geformeerd van medewerkers die alleen ’s nachts werken”, zegt projectleider Eric van Daele van de GGZE tegen Zorgvisie. “Ze zijn over het hele terrein werkzaam en komen verschillende cliënten tegen. Het verzuim is enorm gedaald en we besparen op jaarbasis ongeveer € 2 mln.”

Publieksprijs

Het nachtzorgsysteem van GGZE heeft deze week de Paludanus Publieksprijs van verzekeraar Univé ontvangen. Hiermee zegt Univé innovatieve zorgprojecten te ondersteunen die een zichtbare bijdrage leveren aan de verbetering van de zorgkwaliteit. 

Bron: Zorgvisie, Univé | Foto: Rick Kimpel, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)