27-04-2016 12:20 | Door: Fitria Jelyta

De Amerikaanse start-up IDx heeft een systeem ontwikkeld dat een netvliesaandoening als gevolg van diabetes nauwkeurig detecteert. Dit maakt het mogelijk om de ziekte tijdig te behandelen.

De IDx-DR-software stelt diabetische retinopathie bij patiënten met de suikerziekte vast. Volgens het bedrijf is netvliesbeschadiging door diabetes een van de meest voorkomende oorzaken van blindheid. De software maakt netvliesfoto’s door gebruik te maken van fotofilters die verschillende symptomen van de ziekte opsporen.

Vervolgens worden de metingen bij elkaar opgeteld en vergeleken met de International Classification for Diabetic Retinopathy-index. Op basis hiervan maakt de software ingebouwde algoritmes die tot een nauwkeurige diagnose leiden. Dit maakt het volgens IDx mogelijk om het zorgproces voor de patiënt efficiënter in te zetten en verergering van de aandoening tegen te gaan.

Ook beschikbaar in Nederland

Volgens de start-up is databeveiliging essentieel voor een bedrijf dat op dagelijkse basis met grote hoeveelheden patiënteninformatie werkt. Zo neemt IDx datacentercapaciteit af bij het Nederlandse bedrijf Interxion. Daarmee is de technologie van de start-up beschikbaar gemaakt voor de Nederlandse gezondheidszorg.

“Wij zijn trots dat we een bedrijf dat zulke baanbrekende technologie biedt, kunnen ondersteunen bij het verwerven van een positie in de Nederlandse en Europese gezondheidszorg”, zegt Michael van den Assem, algemeen directeur van Interxion Nederland. “Duizenden mensen zullen dankzij IDx profiteren van een nauwkeuriger en efficiënter ziektedetectieproces.”

Bron: Interxion | Foto: National Eye Institute, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)