04-05-2016 18:20 | Door: Fitria Jelyta

Wetenschappers van de University of Washington hebben een manier ontdekt om zowel mobiele als vaste telefoons te transformeren tot longfunctiemeters van patiënten met chronische longaandoeningen.

Het onderzoeksproject resulteerde in de smartphone-app SpiroSmart, waarmee patiënten met chronische longaandoeningen gebruikmaken van de microfoon op hun smartphone om longfunctiemetingen te verkrijgen. Door deze app hoeven patiënten volgens de onderzoekers niet naar het ziekenhuis te reizen voor een longfunctiemeting.

Uit onderzoek in ontwikkelingsgebieden blijkt echter dat 85 procent van de patiënten met chronische longziektes niet over een smartphone beschikken. Hiervoor hebben de wetenschappers de SpiroCall ontwikkeld, een vaste telefoonlijn waarmee patiënten met elke telefoon kunnen bellen. Door hard in de speaker van de telefoon te blazen, krijgt de gebruiker resultaten van de longfunctiemeting te zien of te horen.

Wereldwijd toegankelijke zorg

Volgens de wetenschappers meet de SpiroCall en de SpiroSmart-app de longfuncties net zo nauwkeurig als traditionele longfunctiemeters. “We willen longfunctiemetingen wereldwijd toegankelijk maken door patiënten de mogelijkheid te bieden om elke telefoonsoort te gebruiken”, zegt Shwetak Patel, wetenschapper bij de University of Washington.

De traditionele methode om de longfunctie bij chronische ziektes als astma, COPD en taaislijmziekte te meten, maakt gebruik van een spirometer. Hierbij moeten patiënten diep inademen en vervolgens zo hard en zo lang mogelijk in het apparaat blazen. Deze spirometers kosten veel geld en leiden er toe dat patiënten in afgelegen gebieden lang moeten reizen om de longfunctie in het ziekenhuis te laten meten.

Xbox als spirometer

Eerder hebben Britse wetenschappers een manier gevonden om sensoren van de Xbox Kinect-controller te gebruiken voor een verbeterde diagnostiek van longaandoeningen. De controller maakt 3D-beelden aan van het bovenlichaam, waardoor artsen meer inzicht krijgen in de verschillende bewegingen van de borstwand. Zo zijn de ademhalingsproblemen beter te detecteren. 

Bekijk hieronder hoe de SpiroCall werkt:

Bron: University of Washington | Foto: University of Washington (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)