09-05-2016 18:05 | Door: Fitria Jelyta

Met 792 zonnepanelen heeft woonzorgcentrum Laarhof van zorgorganisatie Coloriet het grootste zonnedak binnen de bebouwde kom van de gemeente Lelystad.

Het zonnedak maakt deel uit van een ingrijpende renovatie, waarmee het woonzorgcentrum Coloriet de energie-efficiëntie van het gebouw wilde verbeteren. Zo moeten de zonnepanelen op het dak jaarlijks 200.000 kilowattuur aan hernieuwbare stroom opwekken.

Het bedrijf Canadian Solar was verantwoordelijk voor de installatie van de zonnepanelen. Met de zogeheten SolarEdge micro omvormers krijgt de zorgorganisatie inzicht in de prestatie van de installatie per paneel.

Energieonderzoek

Het zonnedak is tot stand gekomen vanuit een energieonderzoek die door de gemeente Lelystad is uitgevoerd. Hieruit bleek dat de installatie van zonnepanelen op grote, platte daken een interessante mogelijkheid was voor Coloriet om de energie-efficiëntie in zijn gebouwen te verbeteren. Naast het woonzorgcentrum Laarhof, zegt Coloriet te kijken naar mogelijkheden om zijn andere gebouwen in Lelystad en Dronten van zonnepanelen te voorzien.

De zorgorganisatie is door het bedrijf Enodes begeleid op het gebied van energiemanagement in de gebouwde omgeving. Ook heeft Enodes de toekenning van de SDE+ subsidie voor het zonnedak mogelijk gemaakt.

Composteermachines

Eerder heeft Coloriet in Lelystad composteermachines geïnstalleerd voor twee van zijn locaties. Hiermee verwerkt het bedrijf organisch afval als etensresten tot compost. De machines zetten 30.000 kilogram organisch afval om in compost. Volgens de zorginstelling kan de machine gedurende de hele dag worden gevuld met etensresten, waarna het afval binnen 24 uur wordt verwerkt. 

Bron: Coloriet | Foto: Chris Ballance, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)