10-05-2016 18:54 | Door: Fitria Jelyta

Britse onderzoekers hebben aangetoond dat inwendige radiotherapie tijdens een borstsparende operatie milieuvriendelijker is dan uitwendige bestraling.

In het onderzoek bekeken onder meer borstkankerspecialisten van het Britse Great Western Hospital in Swindon de milieueffecten van de zogeheten Intra-operatieve radiotherapie (IORT). Doordat de behandeling eenmalig tijdens de borstsparende operatie wordt uitgevoerd, is het voor patiënten niet nodig om een aantal weken lang elke dag naar het ziekenhuis te komen voor een kleine dosis straling. 

Dat maakt de IORT-behandeling volgens de onderzoekers een stuk milieuvriendelijker dan uitwendige radiotherapie. Ze stellen dat de eenmalige bestraling tijdens borstbesparende operaties in Groot-Brittannië jaarlijks 800.000 reiskilometers, 170.000 reisuren en 1.200 ton CO2-uitstoot bespaart. 

Minder bijwerkingen

In het afgelopen jaar hebben onderzoekers van de University of Western Australia de IORT-behandeling getest op driehonderd patiënten met borstkanker. Hieruit blijkt dat de eenmalige bestraling net zo effectief is als de traditionele radiotherapiebehandeling. Daarnaast ervaren patiënten bij IORT minder bijwerkingen en worden patiënten sneller geholpen. 

Radiotherapie in Nederland

In Nederland wordt de IORT-behandeling alleen aangeboden in het Haagse ziekenhuis Bronovo en in het Eindhovense Catharina Ziekenhuis. Door de bestralingsbehandeling al tijdens de borstsparende ingreep uit te voeren, duurt de operatie 20 tot 40 minuten langer.

Het Catharina Ziekenhuis stelt dat de IORT-behandeling het meest geschikt is voor patiënten met relatief gunstige tumoreigenschappen, waardoor de kans op terugkeer van de tumor klein is.

Bekijk hieronder meer over het onderzoek van de Britse wetenschappers:

Bron: Medical Xpress, British Medical Journal, Radiotherapiecentrum West | Infographic: Robin de Boer, DuurzaamBedrijfsleven Media | Foto: Gerry LauzonCreative Commons