13-05-2016 14:30 | Door: Fitria Jelyta

Zorggroep Amstelring is begonnen aan de verduurzaming van drie zorglocaties. Dit moet het energie- en gasverbruik van de panden flink naar beneden halen.

Voor de duurzame renovatie van zijn zorglocaties in Amsterdam, Amstelveen en Hoofddorp, heeft Zorggroep Amstelring drie energieprestatiecontracten ondertekend. Bij deze ESCo’s (Energy Service Company) besteedt de zorgorganisatie de energievoorziening en het management uit aan externe partijen om op energiekosten te besparen en de eigen organisatie te ontlasten.

Bouwconcern Dura Vermeer, energieleverancier Eneco en installatiebedrijf Roodenburg zijn betrokken bij de verduurzaming van de zorglocaties. De bedrijven garanderen een verminderd energieverbruik voor een periode van vijftien jaar. Daarnaast worden de zorggebouwen toekomstbestendig gemaakt en wordt achterstallig onderhoud weggewerkt.

Zonnedak

Het consortium heeft zich tot doel gesteld om het energieverbruik van het verpleeghuis Bornholm in Hoofddorp tot 33 procent te verlagen. Het zorgcentrum Groenelaan in Amstelveen moet tot 59 procent minder gas gebruiken en de zorglocatie Vreugdehof in Amsterdam verlaagt het energieverbruik met 38 procent.

Inmiddels is de verbouwing van verpleeghuis Bornholm in Hoofddorp van start gegaan. Zo wordt het dak van Bornholm vervangen om ruimte te maken voor zonnepanelen. Verder wordt de gevel vernieuwd en krijgt het gebouw nieuw glas en verbeterde ventilatiesystemen.

“Behalve de energiebesparende maatregelen hebben we hier nog veel tweepersoonskamers”, zegt Ligia Raalte, locatiemanager bij Amstelring in Hoofddorp. “Daar worden nu mooie eenpersoonskamers met eigen sanitair van gemaakt.”

Bron: Energievastgoed, Esconetwerk, Energiesprong | Foto: Jon Callas, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)