23-05-2016 10:09 | Door: Fitria Jelyta

De start-up Walk to Beat heeft een slimme wandelstok ontwikkeld met ingebouwde sensor, die patiënten met de ziekte van Parkinson moet helpen om beter te lopen.

De ingebouwde sensor in de wandelstok registreert de bewegingen van de patiënt. Bij de ziekte van Parkinson ervaren patiënten de zogeheten aandoening freezing, waarbij ze het gevoel krijgen dat hun voeten aan de grond ‘vastplakken’.

Deze aandoening leidt mogelijk tot valpartijen. Om dit te voorkomen, geeft de wandelstok een pulserend ritme aan de gebruiker via de handvat van het apparaat. Volgens de start-up kunnen ritmische prikkels zoals een tikkend geluid, patiënten helpen om uit de verstijving te komen.

Waarschuwing

“Patiënten met de ziekte van Parkinson hebben vaak een ritmische prikkel nodig om ze weer te laten lopen, wanneer ze abrupt stoppen”, zegt Neha Chaudry, 23-jarige studente aan de University of the West of England (UWE) en oprichter van Walk to Beat.

“Het ritme werkt dan als een soort waarschuwing die een valpartij moet voorkomen.” Volgens de oprichter van Walk to Beat moet de wandelstok patiënten met de ziekte van Parkinson langer zelfstandig laten functioneren. De start-up heeft ruim € 19.000 van de UWE Better Together Fund ontvangen om de innovatie op te schalen.

Stent

Eerder hebben Australische onderzoekers een stent ontwikkeld, waarmee patiënten met een verlamming in het boven- en onderlichaam weer kunnen helpen. Naast mogelijke toepassingen voor patiënten met een ruggengraatletsel, zien de onderzoekers ook mogelijkheden om de stent in de toekomst te gebruiken bij patiënten met epilepsie, de ziekte van Parkinson en andere neurologische ziektes. 

Bron: UWE | Foto: Franck Michel, Creative Commons