25-05-2016 19:25 | Door: Fitria Jelyta

Toyota gaat een samenwerking aan met het bedrijf Deka, dat ‘staande’ en traplopende rolstoelen maakt die invaliden zelfstandiger laten functioneren.

De iBot van Deka is een rolstoel met verstelbare wielen die op elkaar gestapeld kunnen worden, waardoor gebruikers op ooghoogte van hun gesprekspartners ‘staan’. Volgens Dean Kamen, oprichter van Deka en de bedenker van Segway, ervaren rolstoelgebruikers last doordat zij omhoog moeten kijken wanneer hun gesprekpartners staan.

Door de verstelbare wielen te bedienen, kunnen rolstoelgebruikers met de iBot ook zelfstandig de trap op en af lopen. Dit maakt het mogelijk om invaliden zelfstandiger te laten functioneren. Deze innovatie werd al in 2001 ontwikkeld, maar door de hoge prijs van $ 25.000 per rolstoel werd de productie stopgezet.

iBot 2.0

Nu Toyota bekendmaakt een samenwerking met Deka aan te gaan, wil de rolstoelfabrikant het apparaat verbeteren en alsnog op de markt brengen. “Toyota en Deka delen dezelfde visie waarin wij mobiliteit beschikbaar willen maken voor mensen in verschillende omstandigheden”, zegt Kamen.

De nieuwe iBot 2.0 heeft volgens de ontwikkelaar dezelfde functies als het originele model, maar moet dunner en gebruiksvriendelijker zijn. Verder zegt Deka te kijken naar mogelijkheden om de traplopende rolstoel goedkoper te produceren. Toyota zegt de technologie waarmee de iBot de trap op en af kan lopen verder te ontwikkelen en daar andere toepassingen voor te vinden.

Zwitserland

Eerder ontwikkelden studenten van de Zwitserse Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (ETH) een rolstoel die de trap op en af loopt. Om de trap op te lopen, balanceert de rolstoel op twee wielen. Aan de onderkant van de stoel zijn twee rubberen rupsbanden bevestigd, waarmee de rolstoel probleemloos de trap op en af ‘kruipt’. 

Bekijk hieronder hoe de iBot werkt:

Bron: Toyota | Foto: Hoofdafbeelding: Ze'ev Barkan, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Toyota (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)