27-05-2016 10:02 | Door: Fitria Jelyta

Philips heeft een apparaat ontwikkeld dat op de Spoedeisende Hulp binnen tien minuten een hartaandoening kan diagnosticeren. Dit moet behandelingsbeslissingen versnellen.

Het draagbare Minicare I-20 bloedtestapparaat van Philips test een bloedmonster op de aanwezigheid van het eiwit cardiaal troponine, dat bij schade aan de hartspier vrijkomt in de bloedsomloop. Het apparaat geeft de testresultaten binnen 10 minuten weer. Traditionele technieken voor de diagnose van deze hartaandoening geven pas na 60 minuten resultaat.

Volgens Philips kan deze methode van Point-of-care-testing leiden tot een kortere doorlooptijd van zorg. Daarnaast verkort het apparaat de tijd voor een arts om een behandelingsbeslissing te nemen, wat de kans op genezing vergroot.

Testen in de zorgsetting

De Minicare I-20 is getest in de praktijk van de acute zorgsetting binnen het Europese project Lab2Go, een consortium van Europese ziekenhuizen. Hierin kijken de partijen naar mogelijkheden om de tijd dat een apparaat nodig heeft om testresultaten weer te geven, te verkorten naar minder dan tien minuten. Ook is de meetmethode van de Minicare getest in het Catherina Ziekenhuis in Eindhoven.

Bij 90 procent van de patiënten die zich op de Spoedeisende Hulp melden met pijn op de borst kan een hartinfarct aan de hand van een hartfilmpje niet worden gedetecteerd. Hierdoor moeten bij hen de bloedwaarden voor cardiaal troponine worden gemeten, stelt Philips.

Beter benutten

“De Minicare I-20 is bedoeld om zorgverleners te helpen de tijd tot de behandeling en het ontslag van patiënten uit het ziekenhuis korter te maken”, zegt Marcel van Kasteel, CEO Handheld Diagnostics bij Philips. “Hierdoor wordt ook de drukte op de afdeling Spoedeisende Hulp verminderd en wordt beter gebruikgemaakt van ziekenhuisvoorzieningen.”

Bron: Philips | Foto: Philips (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)