31-05-2016 19:05 | Door: Fitria Jelyta

Naar aanleiding van de MVO Expiditie Duurzame Zorg maken Noord-Nederlandse zorgorganisaties bekend hoe zij met initiatieven als groene energie de zorgsector willen verduurzamen.

In het MVO-initiatief zijn organisaties en ziekenhuizen als ziekenhuis Nij Smellinghe, Kwadrant Groep, Antonius Zorggroep, Cosis, Espria, Lentis, Noorderbrug en ZuidOostZorg betrokken. De deelnemende organisaties buigen zich over onderwerpen als circulair bouwen, voedsel-, energie- en medicijnverspilling aanpakken en duurzame alternatieven rondom het organiseren van zorg.

Duurzaam vastgoedbeleid

Zo gaat zorgorganisatie Noorderbrug vanuit een duurzaam vastgoedbeleid een leegstaand kantoorpand in Groningen transformeren tot woonzorgcentrum, schrijft de website Zorginstellingen. Dit woongebouw moet net zoveel energie leveren als dat het verbruikt. Verder zegt Noorderbrug nog dit jaar zijn voedselverspilling met 50 procent terug te dringen.

Ook het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten zegt het zorgvastgoed te verduurzamen. Hiervoor plaatst de zorginstelling 7.500 zonnepanelen om in 2025 50 procent van de eigen energiebehoefte duurzaam op te wekken en om in 2030 energieneutraal te zijn.

“Deze acht zorgorganisaties bereiken meer dan 100.000 mensen”, zegt Helene van der Vloed van het MVO Netwerk Zorg. “Ze hebben meer dan 115 gebouwen en alleen al de elektriciteitsrekening overschrijdt de € 10 mln. Als deze organisaties verduurzamen, dan heeft dat echt effect.”

Bron: MVO Netwerk Zorg, Zorginstellingen | Foto: Governo do Estado de São Paulo, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)