05-06-2016 10:15 | Door: Fitria Jelyta

De Nederlandse klinisch chemische laboratoria Atalmedial heeft een patiëntvriendelijke prik ontwikkeld voor trombosezorg. Deze methode geeft ook bij bloedonderzoek snel resultaat.

Dat schrijft Medicalfacts. Bij trombose wordt er een bloedstolsel in een bloedvat gevormd. Deze aandoening kan ontstaan in de slagaderen en aderen. Om de stollingswaarden van het bloed bij de patiënten te controleren, wordt er bloed afgenomen door een prik in de arm. Dit ervaren veel patiënten als onaangenaam, stelt Atalmedial.

Efficiënte logistiek

Hiervoor biedt de organisatie een oplossing in de vorm van een vingerprik. Zo wordt er een klein druppel bloed afgenomen en is de uitslag over de stollingswaarde direct beschikbaar. Deze vingerprikmethode wordt gecombineerd met een speciaal ontwikkelde smartphone-app die zorgmedewerkers gemakkelijk kunnen gebruiken.

Deze app geeft de gemeten stollingswaarde aan en geeft mogelijke afwijkingen in de meetresultaten door aan de arts die de antistollingsmedicatie direct kan doseren. Volgens Atalmedial draagt de vingerprikmethode op die manier bij aan een efficiëntere logistiek rondom de bloedafname van patiënten met trombose.

20.000 patiënten

“Vandaag de dag profiteren al ruim 11.000 patiënten in ons verzorgingsgebied van de nieuwe methode”, zegt Anita Welters, manager Trombosezorg bij Atalmedial. “De laatste groep, onze patiënten in regio Kennemerland, gaat deze zomer nog over op de vingerprikmethode. We bereiken dan een totaal van 20.000 patiënten die over zijn op de vingerprik.”

Bron: Medicalfacts | Foto: Alden Chadwick, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)